Tartılar Sokakta, Tepkiler Sosyal Medyada!

2010-2014 yılları arasında başlatılan "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı"nın güncellenmiş bir devamı olan "Türkiye Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı" doğrultusunda başlatılan saha taraması, kent merkezlerinde kurulan boy ve kilo ölçüm stantlarıyla dikkat çekiyor. Vatandaşların stantlarda ölçümleri yapıldıktan sonra sağlık personelleri bireyleri ihtiyaç doğrultusunda Sağlıklı Hayat Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı almaya davet ediyor. Vatandaşlar dağıtılan broşürlerde bulunan Qr kodu okuttuklarında bilgilendirme videosunu izleyerek beslenme danışmanlığı adreslerine ulaşabiliyor. En az 10 milyon kişiye ulaşılması hedeflenen uygulamaya çoğu kişi çekimser yaklaşırken, projenin saha ayağında yaşananlar ve uzman görüşleri tartışmaları da beraberinde getiriyor.
MOTİVASYON DESTEĞİ SAĞLANMALI
Uygulamanın bireylerin zihinsel hazırlığı ve motivasyonu sağlanmadığı sürece beklenen başarıyı gösteremeyeceğini vurgulayan Diyetisyen Berna Kalfa, projenin potansiyel olumsuz sosyal etkilerine de dikkat çekti. Eylem planının etkinliği konusunda bazı endişelerini dile getiren Kalfa, "Boyu ve kilosu ölçülen kişilerin gerçekten ikna edilmediği sürece projenin işe yarayacağını düşünmüyorum. Çünkü kilo vermek kişinin kendiyle alakalı bir şey. Zihninde oturtmasıyla alakalı bir şey. Herkes kendisinin fazla kiloları olduğunu biliyor. Ama harekete geçmek istemiyor, yapmak istemiyor ya da motivasyonu yok. Bu konular hakkında da bir destek oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.
TARTI FOBİSİ ÇOK FAZLA
Türkiye'de birçok noktada ölçümlerin başlamasıyla birlikte sosyal medyada ortaya çıkan bazı paylaşımların kilolu bireylerde yarattığı rahatsızlığa dikkat çeken Kalfa, "Biz Türkiye olarak her olayı komik hale çevirebiliyoruz ama bu durumu fobi haline getiren kilolu bireyler kendi içlerinde sıkıntı yaşıyor. Açıkçası bu yüzden uygulamayı çok mantıklı bulmadım. Ortalık yerde birinin tartılıyor olması hoş değil. Bize gelen çoğu kişinin de tartıya karşı fobisi var. Genelde aramızda -‘Tartılmak istemiyorum.’-‘Bu hafta tartılmasam olmaz mı?’ gibi konuşmalar oluyor. O yüzden sokakta tartılmak insanları daha çok rahatsız edebilir. Bireylerin sağlık ocağından çağrılarak kilo ve boy ölçümü yapılması birebir hizmet verilmesi ve kayıt altına alınması daha doğru. Psikolojik açıdan böyle ortalık yerlerde olması çok mantıklı değil" şeklinde konuştu.
ZİHİNLERİ HAZIR OLMALI
Kalfa, zayıflamak isteyen kişilerin kontrol noktalarına takılmadan da özel veya devletin sağladığı hizmetlerle diyetisyen desteği alabileceğini hatırlatarak, zayıflama sürecinde bireyin zihinsel olarak karar vermesinin önemine vurgu yaptı. Kalfa, "İnsanlar zayıflamak istiyorlarsa tabii ki diyetisyenlere gidebilirler ama önce zihin olarak karar vermeleri lazım yoksa biz en iyi diyeti de yazsak, en iyi programı da yapsak o kişi yapmak istemediği sürece bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok" dedi.
PORSİYON KONTROLÜ ŞART
Diyetin genellikle yanlış algılandığını belirten Kalfa, danışanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmanın zaman aldığını söyleyerek, "Diyet süreci insanların zihninde sağlıklı beslenince güzel şeylerden mahrum kalacağım, hiçbir şey yiyemeyeceğim, aç kalacağım gibi bir algı oluşturuyor. Aslında öyle değil. Porsiyon kontrolünde her şeyden tüketilebilir. Elbette ki başlangıçta biraz kalori kısıtlaması yapıyoruz ama bu aç kalmak değil. Sadece hamur işi, zararlı ve paketli ürünlerden uzak durmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
SADECE FARKINDALIK OLUŞTURUR
Uygulamanın 10 milyon kişiye ulaşma hedefinin önemli olduğunu ancak projenin bazı eksiklikleri olduğunu dile getiren Kalfa, "Rakamlardan ziyade genel olarak projede eksiklikler var. Sadece yönlendirmenin bir fayda sağlanacağını düşünmüyorum. Birilerinin boyu kilosu istatistik olarak ölçülür ve biz bu kadar kişiyi uyardık denilir ama ben çok fazla sonuç alınacağını düşünmüyorum. Takibini yapmadıktan sonra sadece farkındalık oluşturulmuş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
-Büşra KÖSE