Dejavu Ne Demek, Dejavu Nedir? Dejavu Kimlerde Görülür?

Dejavu Ne Demek, Dejavu Nedir? Dejavu Kimlerde Görülür?
 Muhabir
İnsanların çoğunun hayatında en az bir defa yaşadığı, daha önce yaşanmışlık hissi olarak izah edilen dejavu durumu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Pek çok kişiden daha önce duymuşsunuzdur, "Ben bu anı daha önce yaşamıştım" cümlesini.Peki, dejavu..

İnsanların çoğunun hayatında en az bir defa yaşadığı, daha önce yaşanmışlık hissi olarak izah edilen dejavu durumu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Pek çok kişiden daha önce duymuşsunuzdur, "Ben bu anı daha önce yaşamıştım" cümlesini. Peki, dejavu nedir, neden olur? İşte bu yazımız tam size göre…

DEJAVU TÜRKÇESİ NEDİR?

Fransızca kökenli olan dejavu sözcüğü déjà "daha önce" kelimesi ve voir- "görmek" fiilinin geniş zaman çekimli halinin birleşimi ile oluşmuştur. Bu kelime, "daha önce görüldü" olarak Türkçe'ye çevirilir ve bir olayı ya da bir anı daha önce yaşamış olma duygusu olarak açıklanır.

DEJAVU NEDİR?

Fransızca’da “Daha önce görüldü” anlamına gelen dejavu kısaca; yaşanılan bir olayı önceden yaşamışlık hissi olarak tanımlanabilir. En çok 15 ile 25 yaşları arasındaki kişiler arasında görüldüğü saptanan bu his üzerine yapılan çok farklı yorumlar bulunmaktadır. Mesela; kimilerine göre dejavu, insanın astral seyahat sırasında edindiği deneyimleri uyanıkken yeniden deneyimlemesi sonucu oluşur. Kimilerine göre ise bu olgu, spiritüel ve spiritüalizm ile ilgili olan reenkarnasyon kavramından kaynaklanmaktadır.

DEJA VU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Şizofreni, anksiyete bozukluğu ve depresyon rahatsızlıkları olanlarda daha sık görüldüğü öne sürülüyor. Ancak yapılan araştırmalar, bu hastalıklarla Deja vu’nun bir bağlantısının olmadığını göstermektedir. Deja vu, en çok epilepsi hastalarında ortaya çıkıyor. Nöbet öncesinde bilinç açık iken ortaya çıkan dejavu, kişinin daha şiddetli ataklar geçirmesine neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde Deja vu çok fazla yaşanıyorsa doktora başvurulmalı ve epilepsi hastalığı olup olmadığı anlaşılmalıdır. Yetişkinlerde ise bu durumun yaşanması stres, yorgunluk veya diğer sebeplerden kaynaklanabilmektedir.