e-Devlet'te gizli mirasınız kalmış olabilir! Kimsenin kontrol etmek aklına bile gelmiyor

e-Devlet'te gizli mirasınız kalmış olabilir! Kimsenin kontrol etmek aklına bile gelmiyor
e-Devlet'te gizli mirasınız kalmış olabilir 'Kimse bunu kontrol etmeyi akıl bile edemiyor'

E-Devlet üzerindeki gizli mirasınızı kontrol etmeyi hiç düşündünüz mü? Belki de hiç aklınıza gelmemiştir. Ancak, bu oldukça önemli bir konu olabilir. Çünkü e-Devlet üzerindeki gizli mirasınız, siz farkında olmasanız da varlığını sürdürebilir.

Günümüzde birçok kişi, e-Devlet üzerindeki işlemleri sadece resmi evraklarını kontrol etmek veya vergi işlemlerini yapmak için kullanmaktadır. Ancak, e-Devlet'in sunduğu hizmetler arasında miras kontrolü de bulunmaktadır. Eğer sizin de gizli mirasınız olduğunu düşünüyorsanız, bu hizmetten faydalanarak kontrol edebilirsiniz.

Belki de hiç haberdar olmadığınız piyango size çıkmıştır. E- Devlet üzerinden miras takibi yapmak ve sorgulamak artık mümkün. E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen WebTapu özelliği ile haberdar bile olmadığınız mülkleriniz hakkında artık bilgi kalabilirsiniz.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne işi düşenlerin en çok merak ettiği soruların başında, "Dedem adına kayıtlı bir taşınmaz var mı, yok mu?" gibi konular yer alıyor.

thumbs-b-c-5276d529106d1f47d07af0299af292ca.jpg

Çünkü dedenizin size miras kalan bir taşınmazı olabilir ve bunun farkında olmak istersiniz. Dedeniz adına kayıtlı bir taşınmazın olup olmadığını araştırmak için birkaç yol bulunmaktadır.

Vefat eden akrabalar tarafından bırakılan mirastan bazen haberdar olunmayabiliyor. Bu sebeple WebTapu artık bu bilinmezleri ortadan kaldırmak için imkan tanıyacak.

Tapu sistemlerinin dijital ortama aktarılmasına yönelik çalışmaların artması sonucunda WebTapu mirasçı olunan taşınmazların sorgulanması sistemi 2022 yılında vatandaşların kullanımına sunuldu.


WEBTAPU SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Öncelikle E-Devlet üzerinden “Nüfus Kayıt Örneği” sorgulama hizmetine ‘nüfus aile’ seçeneği üzerinden size miras bırakıp bırakmadığını öğrenmek istediğiniz üst soyunuzun T.C. kimlik numaralarını almanız gerekiyor.

Daha sonra WebTapu sisteminden “Mirasçısı olduğum taşınmazlar” sorgulama sekmesine tıklanır. Burada, üst soyunuzun T.C. kimlik numarasını girmeniz yeterli.

Böylece size bir miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Özellikle 50 yaş üzeri kişilerin üst soylarından bir taşınmaz kalma ihtimali daha yüksek olabiliyor. Sistem ilk açıldığında yoğunluk sebebiyle çökmüştü ancak şu anda sorunsuz bir şekilde erişim sağlanabiliyor.

Miras malı olması nedeniyle paylı mülkiyete tabi olacak olan taşınmazın intikal işlemleri gerçekleştirildikten sonra ortaklığın giderilmesi (izaleyi şuyu) davası ile veya alternatif yöntemlerle satılması mümkün.

Kaynak: Kamusonhaber.com.tr

Kaynak:Haber Merkezi