Tavuğu buzluğa koyarken mutlaka aklınızda bulunsun. Görmezden gelinen büyük tehlike

Tavuğu buzluğa koyarken mutlaka aklınızda bulunsun. Görmezden gelinen büyük tehlike
Tavuğu buzluğa koyarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu işlem sırasında göz ardı edilen büyük tehlikelere karşı bilinçli olmak, gıda güvenliği açısından son derece önemlidir.

Tavuğu buzluğa koyarken dikkat etmeniz gereken önemli bir konu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Görmezden gelinen büyük tehlike, aslında günlük hayatta sık sık karşılaştığımız bir durum olabilir. Tavuğu buzluğa koyarken mutlaka aklınızda bulundurmanız gereken konu, hijyen kurallarına dikkat etmektir.

Buzluğa koyulan tavuk, uygun şekilde saklanmadığı takdirde bakteri üremesine ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle tavuğu buzluğa koyarken dikkat etmeniz gereken ilk şey, tavuğun sıcaklık kontrolüdür. Tavuk, buzlukta sıcaklık kontrolü yapılmadan uzun süre bekletildiğinde bakteri üremesi kaçınılmaz olacaktır.

Marketten aldığımız tavuğu bir çoğumuz aynı gün tüketmiyor ve buzluğa kaldırıyoruz. Oysa bir çok beslenme uzmanı marketten alınan tavuğun hemen tüketilmesini öneriyor.

Yeni Akit gazetesinin internet sitesinde yer alan bir içerikte marketten alınan tavukla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir uyarı paylaşıldı.

SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN


Piliç satın alırken ürünün markalı ve ambalajlı olmasına dikkat edilmelidir. Ürünün son tüketim tarihi mutlaka incelenmelidir.

Ürünün soğuk zincirinin bozulmadığına ve saklama koşullarının uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yani; pilicin soğukta muhafaza edilmediği/soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalıdır. Bunun için soğutuculardaki sıcaklık göstergeleri kontrol edilebilir.

Pilicin tazeliğini ve soğukluğunu koruması için ürünün alışverişte en sona bırakılması uygun olur. Böylelikle alışveriş süresi boyunca sepette bekleyen piliç eti soğukluğunu kaybetmez.

Ürünün soğuk zincirinin bozulmadığına ve saklama koşullarının uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yani; pilicin soğukta muhafaza edilmediği/soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalıdır.

Bunun için soğutuculardaki sıcaklık göstergeleri kontrol edilebilir. Pilicin tazeliğini ve soğukluğunu koruması için ürünün alışverişte en sona bırakılması uygun olur. Böylelikle alışveriş süresi boyunca sepette bekleyen piliç eti soğukluğunu kaybetmez.

Satın alınan piliç dondurulmuş ise ve hemen pişirilmeyecekse ambalajıyla birlikte derin dondurucuda (-18°C’) 6 ay süreyle muhafaza edilebilir. Piliç eğer buzdolabında çözündürülecekse yaklaşık 1 gün öncesinde derin dondurucudan çıkarılıp buzdolabına konulmalıdır. Hızlıca çözündürmek için mikrodalga fırın da kullanılabilir.

maxresdefault-001.jpg

Satın alınan ürün buzdolabında (0-4°C) son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Çözündürülmüş piliç tekrar dondurulmamalıdır. Tüketilmeyecek kısım çözündürmeden tekrar dondurucuya koyulmalıdır. Çiğ pilicin pişirme hazırlığında ve sonrasında eller, mutfak tezgâhı, kesme tahtası, bıçaklar sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır. Pilicin kendi yağının içinde pişmesi ve nemini koruması, dolayısıyla daha lezzetli olması için fırın poşeti içinde pişirmek daha uygundur.

SAKIN YIKAMAYIN

Öte yandan bir çok beslenme uzmanı tavuğun yıkanmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Buzluktan çıkardığınız pilici sıcak suyla yıkamak çok tehlikelidir. Bu yöntem hızlı bir şekilde bakteri üreterek sizi ve yapacağınız yemeği yiyenleri zehirleyebilir.

Tavuğu buzluğa koyarken dikkatli olmak ve hijyen kurallarına uymak son derece önemlidir. Bu sayede, gıda güvenliği konusunda sorun yaşamadan taze ve sağlıklı bir şekilde tavuğunuzu saklayabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenme bilinçli tüketimle başlar!

Kaynak:Haber Merkezi