Markete gitmeden evde kaya gibi yoğurt yapmanın tüyosu! Köylüler sırrını saklıyordu

Markete gitmeden evde kaya gibi yoğurt yapmanın tüyosu! Köylüler sırrını saklıyordu
Yoğurt yaparken taş gibi bir kıvam elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. İşte size mükemmel bir yoğurt elde etmenizi sağlayacak ipuçları:

Yoğurt tüketiminin sağlık açısından önemli olduğu bilinmektedir. Ancak endüstriyel gıdaların artması sonucu evde yoğurt yapımı azalmıştır.

Yoğurt mayalamak oldukça basit bir işlem olsa da kıvamını tutturmak bazen zor olabilmektedir.

Bu nedenle, hazır yoğurt tercih edenlerin sayısı artmaktadır. Fakat evde taş gibi yoğurt yapmak mümkündür.

Bunun için öncelikle kaliteli süt kullanılmalıdır. Ayrıca yoğurt mayalamak için uygun bir ortam sağlanmalıdır.

Yoğurt mayalama işlemi sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu püf noktalarına dikkat ederek evde kıvamında yoğurt yapabilirsiniz

KAVANOZDA TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 2,5 litre sut
  • 1 kaşık yoğurt (biz önceki yaptığımız yoğurdumuzdan mayayı kullandık. Sizde organik yoğurt yoksa, hazır yoğurdunuzun sulu olmayan kısmından kullanın. Süzme yoğurt tarzında, kıvamlı bir yoğurt olmalı)

HAZIRLANIŞI:

  • Önce tencereyi sudan geçirip, sütü ekleyin.
  • Sütün içine bir fincan tabağı koyun ve ocağın altını açın. Bu sütün taşmasını önleyecektir. Sütünüzü tencerenize koyduğunuz seviyeye bakın.
  • Sütü orijinal seviyesinin bir parmak altına düşene kadar kaynatmaya devam etmelisiniz. Sütün içindeki suyun buharlaşıp kaybolmasını sağlamak istiyoruz. Fazla pişirmezseniz yoğurdunuz sulu olur.
  • Kaynattıktan sonra sütü bir kepçe yardımıyla kavanozlara dökün. Mayalamak istediğiniz yere getirin ve mayaladıktan sonra hareket ettirmek iyi olmayacağı için sabitleyin. Hatta kavanozların altına masa örtüsü bile serdik. Bu şekilde ısı kaybı olmaz. Alttan sütün ısı kaybını koruyoruz.
  • Saklanan kavanozlar, mayalanma sıcaklığına ulaşıp ulaşmadıklarını görmek için zaman zaman kontrol edilmelidir. Serçe parmağımızı bardağın ortasına sokarak 10'a kadar sayabildiğimizde, yani parmağımız ısıya dayanabiliyorsa, 10 saniyeye kadar mayalanma sıcaklığına ulaştığını anlamak için. Tek başına sayarsak, ısırıklar 7'den sonra parmağınızda hissedilmelidir. Aksi takdirde süt ılık olur ve istediğimiz sonucu alamayız.
  • Eğer bulabilirseniz ısı ölçer edinin. Böylece sütün sıcaklığını tam kıvamında tutturmuş olacaksınız. Sütün sıcaklığı 43-44 derece olmalıdır. Eğer daha soğuk olursa yoğurt mayalanmaz, daha sıcak olursa yoğurt sulanır.
  • Tam kıvamına gelen sütün içinden 1 yemek kaşığı sütü alıp mayayı yaptığımız 1 yemek kaşığı yoğurdu bir kapta karıştırıp homojen hale getirmeye çalışıyoruz.
  • Ardından her kavanoza bir çay kaşığı maya ekleyin ve 5-6 tur karıştırın. Amaç mayayı tüm noktalara yaymaktır.
  • Mayalama işleminden sonra kavanozların üzerini delikli süzgeç ile kapatıp ince bir beze sarın. Buharın veya suyun kaçmasını önlemek için süzgecin sadece üst kısmı açık kalmalıdır.
  • Üzerine ikinci bir bez atmalısınız. Burada bu ikinci bezle sarılmalıdır. Resimleri paylaştım, açıklayıcı olacaktır.
  • Sabah 12'de mayalandırdık ve sabah 8'de buzdolabına koyduk.
  • Buzdolabında bütün bir gece beklemek Taş gibi yoğurt elde etmemizi sağlar. Afiyet olsun.