Peyniri taze tutuyor! Bu şekilde muhafaza edilirse peynir asla ekşimiyor ve bozulmuyor
Onedio.com sitesinde yer alan içerikte; Peynirin uzun süre taze kalmasını sağlayacak 13 yöntem paylaşıldı.
Peynirlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi, sofraların vazgeçilmez bir parçası olan bu besinin vitamin ve mineral değerlerinin korunması açısından oldukça önemlidir. Ancak, peynirlerin su ve protein içeriği yüksek olduğu için küf oluşumuyla karşılaşma ihtimali de oldukça yüksektir. Bu nedenle, peynirleri doğru bir şekilde muhafaza etmek ve küf oluşumunu engellemek gerekmektedir.
Peynirleri doğru bir şekilde muhafaza etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Gıda muhafazası marketten başlıyor.
Satın alacağınız peyniri uzun süre muhafaza etmeden önce son kullanma tarihine, ambalajına dikkat etmelisiniz. Yırtılmış ambalajlı ürünleri, rengi değişen peynirleri uzun süre buzdolabında muhafaza edemezsiniz.
2. İhtiyacımız olan 1 adet kesme şeker!
Peyniri muhafaza ettiğiniz saklama kabının içerisine 1 adet kesme şeker ekleyin. Kesme şeker rutubeti alıp, peynirin tazeliğini korumasına destek olacaktır.
3. Havlu peçete ile küfe elveda!
Peyniri önce havlu peçeteye, ardından buzdolabı poşetine yerleştirin. Havlu peçete, hava ile temasının kesilmesine destek olacaktır.
4. Sirkeli su desteği!
Temiz bir havluyu sirke ile ıslatın. Ardından peynirin etrafına bu havluyu sarın ve üzerini strec film ile sarın. Bu şekilde peyniri uzun süre muhafaza edeceksiniz.
5. Buzdolabının ısı ayarına dikkat!
Peyniri 2 ile 4 derece arasında yer alan ısı aralığında muhafaza etmelisiniz.
6. Suyunu atmayın.
Peyniri açtıktan sonra suyunu dökmeyin. Saklama kabınıza peyniri suyu ile birlikte alın. Suyu dökülen peynir lezzetini kaybetmeye başlayacak ve küflenecektir.
7. Bitirilemeyen peynirleri ayrı muhafaza edin.
Peynir oda sıcaklığına çıktığında mantar üretmeye başlar. Bu yüzden dilimlenip, oda sıcaklığına çıkmış olan peynirleri tekrar aynı saklama kabına koymamalısınız. Başka bir saklama kabında muhafaza etmelisiniz.
8. Peynir suyu az ise kendiniz yapın.
İçme suyu ile çok az tuzu karıştırın ve peynirin yarısına gelecek kadar ilave edin. Peynirin lezzet kaybı yaşamasını önlemiş olacaksınız.
9. Zeytin yağında bekletmeye ne dersiniz?
Beyaz peyniri sakladığınız kabınıza bir miktar zeytinyağı ilave edin. Peyniriniz uzun süre lezzetini koruyacaktır.
10. Peynirleri mutlaka buzdolabının uygun bölmesinde muhafaza edin.
Buzdolabını sıkış tepiş doldurduğunuzda hava geçişi engellenecek ve gıdaların uzun süre muhafaza edilmesi engellenecektir. Bu yüzden peynirlerinizi mutlaka buzdolabında, kapalı çekmece gibi bölmelerde saklayın.
11. Tezgahta uzun süre bekletmeyin.
Özellikle peynirli tarifler için, peyniri kullanacağınız zaman buzdolabından çıkarın. Kullanacağınız kadar peyniri alıp, kalanını dolaba kaldırın. Peynirin ısı kaybına uğraması, bozulup küflenmesine zemin hazırlayacaktır.
12. Peynirleri derin dondurucuda kaderine terk etmeyin.
Beyaz peynir ve benzeri peynirleri derin dondurucuda muhafaza etmeyin. Kaşar ve gravyer tarzı peynirleri, kullanacağınız miktarlarda kesin ve ayrı ayrı buzdolabı poşetlerine aktarın. Bu şekilde kullanacağınız miktarda çıkartıp, buzunun çözmesini bekledikten sonra kullanabilirsiniz.
13. Unutmayın, her peynir yıkanmaz.
Beyaz peynir ve burgu dışındaki peynirlerin normal su ile temasından kaçının. Bu peynirlerin aroma ve lezzetinin yok olmasına neden olacaktır.