Bayramda Bu Hataya Yer Yok! Etleriniz Bozulabilir!

Bayramda Bu Hataya Yer Yok! Etleriniz Bozulabilir!
 Muhabir
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle vatandaşların tatlı telaşları başladı. Kurban kesildikten sonra hemen işlerini bitirip bayramın tadını çıkarmak isteyenlerin yaptığı hata ise pahalıya mal oluyor. İşte doğru bilinen o yanlış…

Kurban Bayramı’nda kavurmalar, etli yemekler sofraların başköşesinde yerini alıyor. Bayramda ve sonrasında hem lezzetli hem de sağlıklı sofralar kurabilmenin ilk yolu kurban etini doğru saklamaktan geçiyor. Havaların da her geçen gün ısınmasıyla vatandaşlar sıcak havalarda etlerinin bozulmasından endişe ediyor. Uzmanından Kurban Bayramı’nda en çok yapılan hata için uyarı geldi. Eti muhafaza etmenin en sağlıklı yolunu Sar-Et Et ve Et Ürünleri sahibi Hanifi Sarıceylan, sizler için açıkladı.

“DOLABIN KAPAĞI 10 CM AÇIK KALMALI”

Kurban etini muhafaza edilirken birçok doğru bilinen yanlışın olduğunu belirten Sar-Et Et ve Et Ürünleri sahibi Hanifi Sarıceylan, “Kurbanı kestikten sonra vatandaşlar hemen işlerini bitirip tatilin tadını çıkarmak istiyorlar. Eti parçalara ayırdıktan sonra hemen poşetleyip dolaba atıyorlar. Burada ilk yanlış etin dolaba poşetle konulması. İkinci olarak da etin dinlenmesine fırsat vermeden hemen dolaba atıyorlar. Bunların hepsini yaptıkları gibi dolabı da sıkı sıkı kapatıyorlar. Bunların hepsi yanlış. Et dolaba girmeden önce serin bir yerde bir süre dinlenmesi gerekiyor. Daha sonrasında dolabın kapağının biraz açık kalması gerekiyor. Etin sıcaklığının o açık yerden çıkması gerekiyor. Yoksa buzdolabı etinizi dondurmaz hatta etinizi bozar” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-06-03-at-10-26-49-3.jpeg

EN AZ 2-3 SAAT ETİ DİNLENDİRİN

Etlerin dolaba yerleştirilmeden önce en az 2-3 saat dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Sarıceylan, “Vatandaşlarımız etlerinin başına bir şey gelmesini istemiyorsa etlerini en 2-3 saat dinlendirmesi gerekiyor. Hatta imkânları varsa etlerini asarak dinlendirsinler çünkü bu en iyi yöntemi. Eğer öyle bir imkan yoksa balkon gibi güneş görmeden fakat hava alabileceği serin bir yerde üzerine hafif nemli herhangi bir bez örterek 2-3 saat dinlendirmeleri gerekiyor” dedi.

SAKATAT KISA SÜREDE BOZULUR

Kurban da kırmızı etin yanı sıra işkembe, bağırsak gibi sakatatların daha kısa sürede bozulduğu için hemen tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Hanifi Sarıceylan, “Taze etler gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınmalı yoksa bu da etin bozulmasına yol açabilir. Bayram önce görüyoruz kocaman dayanaklı siyah poşetler falan satışa çıkıyor. Bu amaç için üretilmemiş çöp poşeti-kovası gibi gıda ile temasa uygun olmayan malzemeler et için oldukça zararlı oluyor. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C'de 6 ay saklanabilir. Konyalılar eti kavurma yaparak da saklıyor. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir sonraki bayrama kadar saklanabilir. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Karbonat ve benzeri sağlıklı yollarla bol su ile temizlenmesi gerekiyor. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kesinlikle kullanılmamalı. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2025-06-03-at-10-26-49-2-001.jpeg