Konya’da çıracıların vazgeçilmeziydi! Meğer…

Konya’da çıracıların vazgeçilmeziydi! Meğer…
 Muhabir
Kış aylarının favorisi olan termiye, genellikle Akdeniz ülkelerinde tüketiliyor. Türkiye'de ise yolu Konya'ya düşmemiş vatandaşlar tarafından pek bilinmiyor. Peki termiye nedir, nasıl yenir? Termiye yemenin faydaları nelerdir?

Ana vatanı Akdeniz havzası olan termiye, baklagiller sınıfından otsu bir bitkiden elde ediliyor. Termiyeye, Türkiye'nin farklı bölgelerinde "acı bakla", "delice bakla", "kurt baklası", "mısır baklası", "Yahudi baklası", "Gavur baklası", "Lupinus Albus" gibi değişik isimler de veriliyor.

Asıl üretim amacı atların yem ihtiyacını karşılamak olduğu söylense de zamanla uzun kış gecelerine eşlik eden bir besin haline gelen termiye, yüksek oranda lif içerdiğinden bağırsakların temizlenmesine önemli oranda katkı sağlar.

Konya, Antalya, Isparta'da yetişen termiye, özellikle kış aylarında çerez olarak tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır. İçerisinde nişasta bulunmayan termiye, protein açısından da oldukça zengindir. Kuru ve yaş haliyle tüketilebilen termiyenin, acısının alınması için bir gece soğuk suda beklemesi gerekir. Daha sonra yumuşayana kadar haşlanması gereken termiye, 7 gün boyunca suyu değiştirildiğinde lezzetine kavuşur.

TERMİYENİN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Kan şekerini dengeler, güçlü bir protein kaynağıdır, kas gelişimine destek olur, kasılma ve kemik ağrılarına iyi gelir, bağırsakları temizler, tansiyonu dengeler, uzun süre tok kalmaya yardımcı olur, vücuda yüksek enerji verir, dokuların iyileşmesi için önemlidir, kan damarlarını kan akışı için genişletir, kalp atışını kontrol altında tutar, içerdiği lifler sayesinde kilo verimine de katkı sağlar.

TERMİYE NASIL TÜKETİLİR?

Termiye günümüzde birçok farklı semt pazarında hazır halde satılıyor. O yüzden bu şekilde bulunduğu zaman rahatlıkla ve doğrudan tüketmek mümkün. Ancak bu her zaman elbette mümkün olmuyor. O yüzden kuru termiye elde edildiği zaman aşamalı olarak evde yapılacak bazı yöntemler üzerinden bu besin kaynağı yemek için hazır hale getirilebilir.

İşte hazırlama yöntemi;

Öncelikle kuru terbiyeleri düzgün bir şekilde yıkayarak bir gece bekletin. Ertesi gün süzdürmek suretiyle yumuşayana kadar haşlayın. Ardından oda sıcaklığında bir kaba yerleştirmek suretiyle 7 gün boyunca bekletin. Bu zaman dilimi içerisinde her gün suyunu periyodik olarak değiştirin. Böylece acılığı gider. Bu sürenin ardından tuzlamak suretiyle termiye keyifle tüketilebilir.

Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya kış, Konya pazarları, Konya termiye