Konya'da Dolandırıcıların Hedefi: İkinci El Araç Piyasası

Konya'da Dolandırıcıların Hedefi: İkinci El Araç Piyasası
 İnternet Editörü
Konya’da ikinci el araç piyasası adeta dolandırıcıların hedefi haline geldi. Dolandırıcılar kendilerine belirledikleri sazan sarmalı yöntemi ile hem alıcı hem de satıcıları mağdur ediyor

Özellikle ikinci el araç ilan sitelerini hedef alan dolandırıcılar Konyalı vatandaşları canından bezdirdi. Geçtiğimiz günlerde yine Konyalı bir vatandaşın dolandırılması ile noter dolandırıcılığı yine gündeme geldi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Konya Oto Galericiler Lastikçi ve Yıkamacılar Odası Başkanı Abdullah Acıbadem vatandaşları uyardı.

ALICI DA SATICI DA MAĞDUR OLUYOR

Acıbadem, “Örneğin bir vatandaşımız ilan sitesine bireysel ilan atıyor. Dolandırıcılar bu ilan resimlerini alıyor ve ilanı kopyalayıp örneğin mevcut ilan 900 bin lirayken dolandırıcı 700 bin liraya sahte ilanı siteye yüklüyor. Sonra o ilanı gören kişi fiyatı uygun diye arıyor. Dolandırıcı aracı alacak kişiye ilanın bir tanıdığının olduğunu söylüyor. Asıl ilanı çaldığı kişiyi arayarak yine ona da, ‘Aracınızı beğendim bir tanıdığıma alacağım’ diyor. Ve onunla 880 bin liraya anlaşıyor. Sonra notere geliyorlar alıcı bu adamı satıcının yakını gibi biliyor. Satıcı da alıcının yakını olarak biliyor. Aracı alacak olan kişiye dolandırıcı bir hesap numarası vererek parayı oraya göndermesini söylüyor. Diğer satıcıya da ‘Yakınımın 700 bin lirası var atsın ben sana parayı tamamlayıp atacağım’ diyor. Sonra alıcı parayı atıyor dolandırıcıya sonra dolandırıcı ortalıktan kayıp oluyor. O an kendi hesaplarına geçen parayı da başka hesaplara atıyor. Noterde gerçek alıcı ve satıcı baş başa kalıyor. Satıcı haklı olarak eline para geçmediği için noterden çıkıp gidiyor. Olan alıcı kişiye oluyor. Daha ucuza araba alacağım derken eldeki parasından oluyor maalesef” ifadelerini kullandı.

NOTER AŞAMASINDA DİKKAT EDİN

“Geçtiğimiz günlerde maalesef Konya’mızda yine noter de araç satışında dolandırıcılık yaşandı” diyen Başkan Acıbadem, “Lütfen dikkat edelim! Sattığımız araç bedeli hesabımıza geçmeden Noter de satış imza atmayalım. Parayı gönderen ile aracın satışını alan kişinin aynı kişi olup olmadığını kontrol edelim. Parayı üçüncü şahıs gönderiyorsa bile en azından açıklama kısmında araç plakası ve noter satışını alacak kişinin isminin mutlaka geçmesini sağlayalım. Araç alırken mutlaka aldığınız aracın bedelini ruhsat sahibinin hesabına araç plaka bilgilerini yazarak havale - eft yapalım. Tanımadığınız kişilerle yapılan ticarette, 3. Şahıslara para aktarımını kesinlikle yapmayalım. Özellikle son zamanlarda kendini askeri personel olarak tanıtarak yaklaşım sağlayan dolandırıcılara dikkat edelim. Araç fiyatı internet sıralamasında emsallerine göre çok düşük fiyata atılan araçlara dikkat edelim. Dolandırıcılar her gün farklı bir taktikle karşımıza çıkıyorlar. Noterlerde güvenli araç satış sistemi var. Hiç tanımadığınız birinden araç alırken içiniz rahat etsin isterseniz Noter hesabına parayı gönderip araç devri tamamlandıktan sonra noter tarafından satıcının parası ödenir.” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi