Kurbanlık Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar!

Kurban Bayramı yaklaşırken dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurbanlık arayışına başladı. Hem sağlıklı hem de dini şartlara uygun kurbanlığı seçmek için araştırma yapanlar için uzmanından altın değerinde bilgiler geldi.
KURBANLIK SAYILMASI İÇİN YAŞI ÖNEMLİ
İlk olarak hayvanın yaşına bakılması gerektiğini söyleyen Sille Besicilik sahibi Mehmet Çakmak, “Kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Bunun dışında hayvanların kulağında küpesinin olup olmadığına bakılması gerekiyor. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar tercih edilmemeli, hayvanın parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı, salyası ve gözde akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı” şeklinde konuştu.
“İKİ KALICI KESİCİ DİŞ BULUNMALI”
Büyükbaş hayvan tercihinde en önemli hususlardan birinde hayvanın ilk süt dişinden sonra çıkan iki kalıcı ve kesici dişin bulunması gerektiğinin altını çizen Çakmak, “Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu gösteriyor. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması gerekiyor. Devenin kurban edilebilmesi için beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması gerekir” ifadelerine yer verdi.
KONYALILARIN TERCİHİ: HAM DÜVE
Konya’daki kurbanlık satışlarından yola çıkarak Konyalıların tercihinin ham düveden yana olduğunu söyleyen Çakmak, “Kurbanda ilk olarak üremenin devam etmesi için ilk önce erkek olan hayvanlar kesiliyor ama Konya’daki kurbanlık satışlarında genellikle ham düve tercih ediliyor. Ham düvenin eti biraz daha yumuşak ve lezzetli olduğu için tercih ediliyor. Bunun dışında erkek dana veya bir iki kere doğurmuş inekte tercih ediliyor. Şu an için ülkemizde herhangi bir süt sıkıntısı olmadığı için hatta kırmızı et sıkıntısı olduğu için dişi hayvanların besiye alınıp ete çevrilmesi daha mantıklı olur” dedi.
TELEFON ÜZERİNDEN ONLİNE VEKÂLET ALINIYOR
Kurban günü kesim alanına gelemeyen vatandaşların bayramdan önce yüz yüze ya da telefon üzerinden vekâletlerinin alındığını belirten Mehmet Çakmak, “Biz burada ağırlıklı olarak hisseli satış yapıyoruz. Kurban günü buraya gelmeyecek olan vatandaşlarımızın vekâletlerini bayramdan önce alıyoruz. Bayram günü buradaki kasap arkadaşlarımız onların hisselerini parçalayıp kemiksiz halde paketleyerek teslime hazır hale getiriyoruz. Bayram günü buraya gelenler de kurbanını kesen kişiye vekâletini veriyor. Kurban alışını buraya gelmeden yapanların vekâletini telefon üzerinden de alabiliyoruz bunun dinen herhangi bir sakıncası bulunmuyor” sözlerine yer verdi.