Uzmanı Uyardı: Hareket, Sağlıklı Yaşamı Artırıyor!

Uzmanı Uyardı: Hareket, Sağlıklı Yaşamı Artırıyor!
 Muhabir
Diyetisyen Hatice Altuntaş, beslenme alışkanlığı ve hareket sıklığının sağlığa faydalarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Günümüzde beslenme alışkanlığı ve hareket aralığı giderek değişiyor. Sağlığı etkileyen temel faktörlerin başında beslenme ve hareketin geldiğini işaret eden Diyetisyen Hatice Altuntaş, “Beslenme ve hareket gün içerisinde aslında hep bizimle ancak biliyoruz ki son yıllarda hem yeme şeklimiz hem de hareket sıklığımız oldukça değişti. Hareketsizlik oldukça artarken tükettiğimiz işlenmiş besinler de kaloriden yoğun, besleyicilikten fakir hale geldiler. Yetersiz fiziksel aktivite inme, kalp krizi, hipertansiyon gibi kardiyo-vasküler hastalıklara, diyabet ve obezite gibi metabolizma hastalıkları, kanser, cinsel işlev bozuklukları, miyalji, artralji, osteoporoz, osteoartrit, sarkopeni, denge bozukları gibi birçok probleme de zemin oluşturmaktadır. Fiziksel inaktivite bedensel rahatsızlıkların yanında bireylerin duygu durumunu da olumsuz yönde etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

hastaliklarda-beslenme.webp

HAREKET YORGUNLUĞU AZALTIYOR

Hareket sıklığının yorgunluk düzeyini azalttığından bahseden Altuntaş, “Ne kadar hareket ettiğimiz gerçekten önemli mi? Yapılan yeni bir çalışmada hareketin olmadığı durumla karşılaştırıldığında hareketin kan basıncını kontrol etmede fayda sağladığı görülmüş. Ayrıca hareketin sıklığı azalıp hareket süresi arttıkça kan şekeri kontrolü iyileşmiş, kan şekerindeki dalgalanmalar azalmış ve kişilerin hissettiği yorgunluk düzeyleri azalmış” diye konuştu.

kapak-094133-001.jpg

HER FİZİKSEL AKTİVİTE EGZERSİZ DEĞİLDİR!

Fiziksel aktiviteyi hayatınıza dahil etmek sağlığınıza yapacağınız en değerli adımlardan biridir diyen Altuntaş, “Fiziksel Aktivite=Egzersiz mi? Dünya Sağlık Örgütü’ne göre enerji harcanmasını sağlayan, iskelet kasları tarafından gerçekleştirilen herhangi bir bedensel hareket fiziksel aktivitedir. Egzersiz ise fiziksel aktivitenin bir alt grubudur; tekrarlanan, planlanmış, kasıtlı olarak yapılan aktivitelerdir, ayrıca gelişmeye ve sağlığı iyileştirmeye odaklıdır. Kısaca fiziksel aktivite egzersizi kapsar ancak her fiziksel aktivite egzersiz demek değildir. Örneğin her gün işe yürüyerek gidip gelmek, gün içinde sık hareket ediyor olmak sizi fiziksel olarak aktif yapsa da bunlar egzersiz yaptığınız anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

indir.jpeg

DÜNYADA 4 YETİŞKİNDEN 1’İ ÖNERİLEN FİZİKSEL AKTİVİTE MİKTARINI UYGULAMIYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 4 yetişkinden birinin önerilen fiziksel aktivite düzeylerini karşılamadığını belirten Altuntaş, “Yeterince aktif olmayan bireyler, aktif olanlara kıyasla yüzde 25 daha fazla ölüm riski taşıyor. Bu da yılda yaklaşık 5 milyon ölümün, düzenli fiziksel aktivite ile önlenebileceğini gözler önüne seriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün farklı yaş grupları için önerdiği fiziksel aktivite miktarı da farklıdır. Güncel olarak altı çizilen en önemli noktalardan biri azın hiçten iyi olduğu şeklinde ve fiziksel aktivite ne kadar fazlaysa sağlığa faydasının da o kadar fazla olduğudur” dedi.

a22c0666f26737345e6c103dfe26d2d1.jpeg

Fiziksel aktivite süreçlerini aktaran Altuntaş şu ifadelere yer verdi:

-Yetişkinler için önerilen haftada 150-300 dakika kadar orta-şiddette* veya 75-150 dakika yüksek kuvvetli fiziksel aktivite uygulanmasıdır.

-Çocuklar ve ergenler için önerilen günlük 60 dakika civarında orta/yüksek* şiddetli bir fiziksel aktivite önerilir.

*Orta şiddette fiziksel aktivite: Tempolu bir yürüyüş, bisiklet sürmek

*Yüksek şiddette fiziksel aktivite: Koşu, yokuş yukarı bisiklet sürmek, basketbol

*Kas güçlendirici fiziksel aktivite: Ağırlık ve direnç egzersizleri

-Büşra GÜLTAŞ