Ek MTV ödemesinden muaf olacaklarla ilgili deprem detayı!

Ek MTV ödemesinden muaf olacaklarla ilgili deprem detayı!
Ek MTV ödemesi ile ilgili detaylar netleşti. Motorlu Taşıtlar Vergisi bu yıla mahsus olmak üzere iki kez ödenecek. Ancak bu düzenlemeden depremzedeler muaf tutulacak. Peki, kimler ek MTV ödeyecek, kimler muaf olacak?

Vergi Uzmanı ve Akademisyen Dr. Erkan Kılıçer, vergiden muaf olacak depremzedelerle ilgili detayları anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı "7456 Sayılı Kanun'un 1. Maddesiyle İhdas Edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisine İlişkin Genel Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 31 Aralık 2023'e kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, bu yıl için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV'ye tabi olacak. Ek MTV ödemeden trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak. 6 Şubat depremlerinden etkilenenler ise ek MTV'den muaf tutulacak. TGRT Haber'de Vergi Uzmanı ve Akademisyen Dr. Erkan Kılıçer, ek MTV ödemesinin detaylarını paylaştı.

MTV’DEN İSTİSNA OLAN DURUMLAR

Deprem dolayısıyla ek MTV’den istisna tutulma ile ilgili kriterler olduğunu kaydeden Dr. Erkan Kılıçer, şunları söyledi: “Deprem meydana gelen iller Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ve Sivas'ın Gürün ilçesi. Burada deprem tarihi itibari ile yani 6 Şubat tarihinden sonra kayıt ve tescilli olan taşıtlar MTV’den istisnadır. Bunun için bir şey yapmaya gerek yok. Bunlar zaten biliniyor. Bunun dışında özellik arz eden durumlar var. Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar da MTV’den istisna dışındadır. Ayrıca depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar da MTV’den muaf olacak. Örneğin İstanbul’a kayıtlı bir aracım var, akrabalarımı ziyarete gittim ve depreme yakalandım. Araç ağır hasar görerek kullanılmaz duruma geldi. Ağır hasardan kasıt kullanılamaz ya da göçük altında kalıp bulunamamış, çıkarılamamış olan araçlardır. Ayrıca eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna olacak. Bu taşıtların nerede kullanıldığının önemi yok.”

Kaynak: TGRT