Bamya Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?

Bamya Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?
Bamya Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır? Bamya Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Bamya, Güney mutfağının yanı sıra birçok Afrika ve Güney Asya tariflerinin temelidir.

Tek başına yenebilir veya bamya ve güveç gibi yemeklerin içerisine ilave edilebilir. Bamya, yaz aylarında tezgahlar da yerini alır. Kıvam verici özelliği vardır. Özellikle kıvam arttırıcı özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, yemeklerinize eklemeden önce yıkamanız ve hazırlamanız gerekir. Bunu yapmak oldukça kolaydır. Ancak bamyanın saldığı yapışkan sıvıyı azaltmak istiyorsanız, bunu yapmak için hazırlama ve pişirme sırasında kullanabileceğiniz birkaç ek teknik vardır.

Bamyaların tepesi de bıçakla koni biçiminde kesilmelidir. Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir. Çünkü bu şekilde bamya salyalanır. Ayrıca bamyayı temizlemek için farklı teknikler de kullanılmalıdır. Özellikle bamya ayıklamak için üretilen kalemtıraşlar bulunuyor. Bu bamya kalemtıraşları ve benzer aletler ile bamyalar da kolay bir şekilde temizlenebilir. Bamyalar yıkanırken fazla suları iyice süzülmelidir.

Bamya yıkanırken bile dikkatli bir şekilde ovalanması gerekir. Bamyalar genellikle ilaçlı olduğu için iyice yıkanması gerekir. Yıkama suyunun fazlalığı da süzülmelidir. Bu bamya detaylı bir şekilde temizlenmeli. Bamya da yıkanırken de ayıklanmalıdır. Bamyalar yıkandıktan sonra sap kısımları da ayıklanmalıdır. Bamyaların da uç kısımları huni şeklinde kesilmeli. Bamya açacakları ile de bamya iyice temizlenmelidir.

Bamya aynı zamanda lif açısından da oldukça zengindir. Bamya temizlenirken doğru yöntemle pişirilmesine dikkat edilmelidir. Bamya temizlenirken ve bamya pişirilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bamya yemeği salyasını bırakır. O nedenle bamya da salyasını bırakmaması için iyice kurulanmalıdır.

BAMYA NASIL SALYALANMADAN SAKLANIR?

Bamyanın yapısında salyalanma özelliği vardır ve salyalanan bamya yemeği lezzet vermez. Peki, bamyanın salyalanması nasıl önlenir?

Bamyayı yıkayıp saplarını ayırdıktan sonra suyun içinde bekletmelisiniz.

Bekleme suyuna da birkaç dilim limon eklemelisiniz.

Eklenen limon, bamyanın salya özelliğini yok edecektir.

Tüketim ya da saklamak için suyunu süzerek kullanabilirsiniz.

Bamyaları güzelce yıkadınız, salyalanmasını da önlediniz, harikasınız! Eğer bamyalar orta boylu ise halkalar halinde doğrayarak kullanabilirsiniz. Çok ufak bamyaların doğranması tavsiye edilmez. Tamamen damak zevkinize göre bu adımı şekillendirebilirsiniz.