Test Yok, Tehlike Çok! Ayakkabı Mı Yoksa Zehir Mi Alıyorsunuz?

Ayakkabı ile ev ve mutfak eşyası üreticileri, yurt dışından e-ithalat yoluyla yurda giren ürünlerde kanserojen riski olduğu gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı ile temasa geçti. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), ayakkabı sektörünün yurt dışından gelen “kalitesiz ayakkabılarla” mücadele ettiğini açıkladı. Sektör özellikle Uzak Doğu menşeli çok yoğun satış yapan bir e-ithalat sitesinin etkisi altında kalıyor. Piyasada 200-400 liraya kadar düşen ayakkabı satılıyor. Hatta yurt dışından gelen ayakkabıların herhangi bir testten geçmeden tüketiciye ulaştığı da söyleniyor. Uzmanlar ve yetkililer ise insan sağlığına zarar veren, imitasyon ve naylon bu ayakkabıların kesinlikle alınmaması gerektiğinin altını çiziyor.
“YERLİ FİRMALARIMIZDA İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERECEK BİR TEHLİKE YOK”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar ise, yıllardır ucuz ve kalitesiz ayakkabıların insan sağlığına zarar verdiğini söylediklerine dikkat çekerek Uzak Doğu menşeli ayakkabıların ülkeye girmesinden yakındı. e-ithalat yoluyla Türkiye’ye giren bu ayakkabıların naylon, imitasyon malzemeden üretildiğini ve ayak sağlığına zarar verdiğini belirten Başkan Acar, “Kanserojen madde içeren malzemeler de bazı ayakkabılarda maalesef kullanılıyor. Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Ama insan sağlığına zarar veren ayakkabılar, Konya’mızda ve ülkemizde bulunan firmalarda yer almıyor. Bu konuda herhangi bir şikayet almıyoruz. Konya’da perakendeci firmalara, iş yerlerine gidip gönül rahatlığıyla ayakkabı alabilirsiniz. Konya’da ve Türkiye’de üretilen yani yerli olan ayakkabılar noktasında sağlığa zararlı olduğuna dair bir geri dönüt almıyoruz. Ancak yurt dışı, özellikle Uzak Doğu menşeli naylon, imitasyon ve sağlığı olumsuz etkileyen ayakkabılar e-ithalat yoluyla ülkemize giriyor, çok ucuz fiyata satılıyor” diye anlattı.
“GELEN ŞİKEYETLERİN YÜZDE 95’İ YURT DIŞI MENŞELİ ÜRÜNLERDEN KAYNAKLI OLUYOR”
Bu konuda 2024 yılı verilerine göre Tüketici Hakem Heyeti’nin 100 bin 448 ayakkabı için şikayet aldığını aktaran Başkan Acar, Ticaret İl Müdürlüklerinde, Ticaret Bakanlığı verilerinde incelemesi yapıldığında şikayet konusu olan 100 bin 448 ayakkabının yüzde 95’in üzerinde bir oranda yurt dışı, Uzak Doğu menşeli ayakkabılar olduğunu kaydetti. Acar, “Bu ürünlerin temelinde imitasyon dediğimiz deri olmayan malzeme kullanılıyor ve çabuk yıpranıp ayak sağlığına zarar verdiğini her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla ucuz diye alınan bu ayakkabılar bize çok pahalıya mâl oluyor. Ayakta mantar hastalıklarından kanserojen maddeye varıncaya kadar sağlımız tehdit altına giriyor. O yüzden biz tüketicilerden, Konya’da ve Türkiye’de üretilen pahalı diye gördüğümüz ancak sağlık açısından da en ucuz ve uygun ayakkabıları tercih etmelerini istiyoruz. Deri ayakkabının maliyeti çok gözükse de yurt dışından gelen ürünlere kıyasla maliyeti daha az oluyor. Deri grubundan aldığınız ayakkabıları en az birkaç yıl giyersiniz. Ama Uzak Doğu menşeli ayakkabıları en fazla 3 ay giyebilirsiniz. Tabi insanların alım gücü de bu konuları etkiliyor. Ancak insanların yerli ürünleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Bu sayede hem yerli ekonomiye hem de sağlığa olumlu katkıları olacaktır. Konya’da vergisini, sigortasını ödeyen, eleman istihdam eden, kirası olan, devlete katkısı bulunan iş yerlerinden özellikle ayakkabı alınmasını rica ediyorum. Ama bazı otellerde indirim günleri adı altında birkaç gün süren, arkasında duran firmayı bilmediğiniz ayakkabı ve giyim tarzı tüketim maddelerini sunan festivallere katılmamanızı arz ediyoruz. Çünkü ne Konya ekonomisine ne de insan sağlığına katkı sağlarlar” şeklinde konuştu.
SAHADA DENETLEMELER YAPILIYOR
Başkan Acar, bu konuda denetlemelerin yapıldığını belirterek sözlerine son olarak şunları ekledi: “Ticaret Bakanlığı’nın denetim ekipleri çalışıyor. Konya’da ve Türkiye’de üretilen deri grup ayakkabıların tamamı laboratuvarlarda test edilerek dünya piyasasına arz ediliyor. İhracat edilen ayakkabıların tamamı testten geçerek piyasaya sunuluyor. Aynı şekilde yurt dışından giren ayakkabıların da bu şekilde mekanizma kurularak ayak sağlığına ne tür etkileri olup olmayacağı incelenerek alınması gerekiyor. Bu konuda İthalat Genel Müdürlüğü ile İhracat Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları da var. Yoğun bir şekilde denetim yapılıyor.” -Tuba KAYA