Osman Nevres Yılmazlar
Karapınar Kuruyor
AKGÖL : Ereğli Akgöl Sazlıkları Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde A sınıfı sulak alandır. Kuzeyde Karacadağ, Güneyde Torosların Bolkar Dağları ile çevrilidir. Göç yolları üzerinde önemli bir kuş alanıdır. Ereğli Akgöl Sazlıları Karapınar ,Ereğli ve Ayrancı ilçeleri sınırlarındadır. 1960 lı yıllarda 21.500 Hektarlık bir alana sahipken günümüzde dörtte üçüne yakın bir bölümünü kaybederek 6.787 Hektar alana sıkışmış ve hatta sulak alan olarak 2000 km2 dir.
16200 Hektarlık kısmı sıtma hastalığı ile mücadele ve tarım toprağı elde etme programı çerçevesinde drenaj kanalları açılarak kurutulmuştur. Akgölü besleyen üç önemli su kaynağı vardı. İlk olarak 1958 de yapılan Karaman Ayrancı Barajı Akgöl’e gelen suyun önünü kesmiş, 1984 yılında faaliyete geçen Ereğli İvriz Barajı ikinci su kaynağının önünü kesmiş, 1988 de ise Karaman Gödet Barajı da üçüncü beslenme kaynağının önünü kesmiştir. Dolayısıyla Akgöl kurudu.
HOTAMIŞ GÖLÜ : 1970 li yıllarda açılan drenaj kanalları vasıtasıyla köylüye toprak kazandırmak amaçlı olarak kurutulan Hotamış Gölü ve Sazlığı DSİ nin hazırladığı Mavi Tünel Projesi çerçevesinde “Hotamış Gölü Depolama Projesi” olarak yeniden ihya edilmektedir. Göl yaklaşık 26 km.uzunluğa ve 580 milyon m3 depolama hacmine sahip olacak. Hotamış depolaması ile 771 bin dekar arazi sulanacak, alan içerisinde 85 bin m2 ve 60 bin m2 büyüklüğünde iki kuş alanı adası projelendirilmiştir.
MEKE GÖLÜ : Karapınar-Ereğli karayolunun 7. Km.sinde ve yoldan 2 km içeridedir.Bilimsel araştırmalara göre göl 400 Milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve zamanla su ile dolarak göle dönüşmüş ve daha sonra 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş ve zamanla su ile dolarak ikinci bir göl oluşmuştur.Tarih boyunca Karamanoğullarının ve Osmanlı Devletinin tuz ihtiyacını karşılamıştır. “Dünyanın Nazar Boncuğu“ olarak nitelenen göl son yıllarda kurumaya yüz tutmuş,bugünlerde de kurumuş durumda.
ACIGÖL : Volkanik patlamalarla oluşmuş bir volkanik maar gölüdür.Karapınar-Ereğli karayolunun 8.km.sinde olup,elips biçiminde ve 400 hektar alanı vardır. Genişliği 1750 metredir. Gölün suyu çok acıdır,adı da bu nedenle acgöldür. Uzun yıllar su seviyesi hiç değişmeyen gölümüz son yıllarda su seviyesi düşmeye başlamıştır. Kuruma yolunda.
ÇIRALI GÖL : Karapınar ilçesine 26 km.uzaklıkta bir obruk gölüdür.Deniz seviyesinin 80 metre altında çapı 375 metre derinliği 35 metredir.Göl çukurunda koridorlarla birbirine bağlı mağara ve yer altı şehri yapıları mevcuttur. Göl kurumaya yüz tutmuş durumdadır.
MEYİL GÖLÜ : Karapınar’a 35 Km. uzaklıktadır. Gölün yüzölçümü 0.01 km2 dir. Göl dairevi biçimde olup 60 metre derinlikte ve çapı 200-300 metredir.Suyu tatlıdır bu nedenle balık vb..su canlıları yaşamaktadır.
Bu kadar gölün bulunduğu Karapınar bölgesi neden bir erozyon ve çölleşmeye aday bölgedir? Birincisi toprak yapısı çölleşmeye müsait olup, Türkiye’nin en az yağış alan bölgesidir. İkincisi Hotamış ve Akgöl gibi iki büyük göl sulak alanların önemi kavranamadığından birazı devlet eliyle köylüye toprak kazandırma amaçlı olarak kurutulmuştur. Bir diğer sebep çiftçiler tarafından sucul bitki tarımına yönelinmiş olup devletimiz tüm kurumlarıyla seyretmektedir. Yörede çok miktarda kaçak yer altı su kuyusu açılmış ve çok aşırı su kullanılmaktadır. Bölgenin sorunu “Konya Kapalı Havzası” nın sorunlarından ayrı değildir.
Karapınar kurumaya ve Çölleşmeye devam etmektedir.
Hoşça kalın.