Anadolu Ankası Konya'da Yapılıyor!

Anadolu Ankası Konya'da Yapılıyor!
 Muhabir
Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı, Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda icra ediliyor. Tatbikatın basın günü bugün gerçekleşiyor.

Anadolu Ankası Tatbikatları 2009 yılından itibaren gerçeğe yakın harekat ortamında ‘Personel Kurtarma Görev Kuvveti’ unsurlarının eğitimi ile günümüz ve gelecekti muhabere sahasının gerekli kıldığı tecrübe seviyesini artırmak amacıyla, yılda iki dönem halinde 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Konya’da icra ediliyor. 2012 yılından itibaren bir dönemi milli, bir dönemi uluslararası olacak şekilde icra edilmeye başlandı.

whatsapp-image-2024-05-16-at-10-31-08.jpeg

Jet uçakları, HİKAYE (Havadan Erken İhbar) uçağı, ulaştırma uçakları, İHA (İnsansız Hava Aracı), helikopterler ve personel kurtarma timlerinin katıldığı tatbikatta, hareket ortamında icra edilecek ‘Müşterek Personel Kurtarma’ usülleri denenmekte, geliştirilmekte ve komuta kontrol sürecinin etkinlikle işletilmesi hedeflenmekte, Müşterek ve Birleşik Hareket Kapsamında Personel Kurtarma (PK), Yakın Hava Desteği (YHD), Dinamik Hedefleme (DH), Zamana Duyarlı Hedefleme (ZDH) gibi görevler tatbikat senaryolarına dahil edilerek edilmektedir.

TATBİKATIN AMACI

Personel Kurtarma (PK) Harekatı kapsamında komuta kontrol sürecini denemek ve geliştirmek muhabere ortamında PK Görev Kuvveti unsurları işe çalışabilirliği denemek, ‘Hayatta Kalma ve Kaçma Kurtulma’ usullerini geliştirmek ve uçucuların eğitim seviyesini artırmak. Müşterek ve Birleşik Hareket Kapsamında, Personel Kurtarma, Yakın Hava Desteği, Dinamik Hedefleme, Zamana Duyarlı Hedefleme gibi görevleri tatbikat senaryolarına dahil ederek planlamak ve icra etmek. Diğer ülkeler ile birlikte çalışabilirlik seviyesini geliştirmek ve işbirliği alanlarını belirlemek.

whatsapp-image-2024-05-16-at-10-31-08-2-001.jpeg

TABİKATIN İCRASI

Tatbikatın kapsamında yapılacak’Konvoy Koruma, Yakın Hava Desteği, Yaları Tahliyesi, Paraşüt Atlayışı görevleri Konya Atış Sahasında icra edildi.

Tatbikata; Türkiye Milli Unsurlarım yanında Azerbaycan, Katar, Polonya, Romanya ve Suudi Arabistan, Sırbistan katıldı.

whatsapp-image-2024-05-16-at-10-31-05-001.jpeg

Türkiye, tatbikata Hava, Kara, Deniz, Özel ve Jandarma Komutanlıkları ile katılım sağladı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 4 tane F-16, 2 tane AS-532, 2 tane CSAR be birer tane E-7T, CN-235, Anka-S, T-70 ve JTAC Timi, Kava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 tane T-129, birer tane AS-532 be JTAC Timi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir tane SAT Görev Timi, Özel Kuvvetler Komutanlığına ait bir tane S-70 Helikopteri ve Özel Kuvvet Timi ve Jandarma Genel Komutanlığına ait S-70 Helikopteri ve 2 tane JÖAK Timi tatbikatta yet aldı.

Kaynak:Haber Merkezi