Başkan Altay, 'Gazze'yi Yeniden İnşa Edeceğiz'

Başkan Altay, 'Gazze'yi Yeniden İnşa Edeceğiz'
 Muhabir
İslam Şehirleri ve Başkentleri Teşkilatı'nın (OICC) 15. Genel Konferansı ve 33. Yönetim Kurulu Toplantısı Konya'da yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Altay, Gazze’nin yeniden inşası için paydaşlarla çalışmaların başladığını açıkladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 57 İslam ülkesinden 187 üyesi bulunan İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı’nın (OICC) 15. Genel Konferansı’na ve 33. Yönetim Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yapıldı. Yönetim Kurulu Genel Oturumları, Teknik, Mali ve İdari Komite Toplantısı, Taslak Komitesi Toplantısı ve Bilim Kurulu Toplantılarının gerçekleştirilmesi planlanan 15. OICC Genel Konferansı 3 gün sürdü.

Konya'nın hoşgörü merkezi olduğunu söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Şehirler; geçmişin mirasıyla geleceğin vizyonunu buluşturan, insanımıza hizmet etmeyi amaçlayan kutlu ve özel mekânlardır. Konya, sadece bir şehir değil, aynı zamanda bir medeniyetin beşiği, bir kültür mozaiği ve hoşgörü merkezidir. Her köşesi, her sokağı binlerce yıllık tarihin ve kültürün izlerini taşır. Konya'nın güzelliklerini sadece doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle sınırlamak mümkün değildir. Konya'nın en büyük zenginliklerinden biri, dost canlısı ve misafirperver insanlarıdır. Bir Konyalı, sadece sıcakkanlılığıyla değil, aynı zamanda içinde taşıdığı hoşgörüyle de tanınır. Yerel diplomasinin en önemli şehirlerinden birisi olan Konya, dünya genelindeki 72 kardeş şehri ve üyesi olduğu uluslararası birlikleri ile hem ülkemizin kamu diplomasisini desteklemekte hem de medeniyetimizin sahip olduğu eşsiz mirası tüm dünyaya tanıtmaktadır. Konya’mız asırlar boyu üzerinde taşıdığı derin tarihi ve kültürel mirasıyla, hoşgörü ve kardeşlik iklimiyle İslam’a en güzel şekilde hizmet etme şerefine nail olmuş şehirlerden biridir. Tıpkı İbn-i Haldun’un “Şehirlerin ruhu vardır” ifadesinde olduğu gibi Konya, İslam’ın ruhunu ve manevi iklimini en güzel şekilde yansıtmaya devam etmektedir. Bu güzel şehirde, İslam dünyasının birbirinden kıymetli şehirlerinin temsilcilerini ağırlamak, bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Bugün burada, şehirlerimizi ve toplumlarımızı daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha huzurlu yarınlara taşımak için bir araya geldik" dedi.

dsc-0076-001.jpg

TEŞKİLAT ŞEHİRLERİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR SUNDU

İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı'nın kurulduğu günden itibaren şehirlere çok önemli katkılar sunduğunu belirten Altay, "Bizler, şehirlerimizin sadece fiziksel yapıları ile değil, manevi ve kültürel değerleri ile de birbirine bağlı olduğuna inanıyoruz. Konferansı, bu bağları daha da güçlendirmek ve ortak değerlerimiz etrafında yeni iş birlikleri geliştirmek için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu anlamda İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı kuruluşundan bu yana şehirlerimize çok önemli katkılar sunmuştur. Bugün dört kıtada 57 ülkeden toplam 187 üyeyi tek bir çatı altında toplayan İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı (OICC), hem şehirlerimizi hem de vatandaşlarımızı müreffeh yarınlara ulaştırmayı hedefleyen en önemli kuruluşlardan biridir. Bir yandan şehirlerimizin kültürel mirasını korurken bir yandan da sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve teşvik etmek için çalışmalar yapan OICC; tüm bunların çok daha ötesinde aramızdaki birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarımızı kuvvetlendirmeye vesile olmaktadır. Çünkü birlik ve beraberlik, İslam medeniyetinin en temel taşlarından biridir" şeklinde konuştu.

ŞEHİRLERİMİZİN YAŞAM KALİTESİNİ BERABER ARTTIRACAĞIZ

İslam Şehirleri ve Başkentleri Teşkilatı'nın (OICC) olarak güçleri birleştirerek şehirlerin yaşam kalitesini hep beraber arttıracaklarını söyleyen Uğur İbrahim Altay, "Şehirlerimizin yaşam standartlarını yükseltmek, hepimizin ortak sorumluluğudur. İşte bu yüzden, OİCC olarak daha güçlü bir şekilde bir araya gelmeli, güçlerimizi birleştirmeliyiz. Birlikte hareket etmek, daha etkili çözümler bulmamızı sağlayacak ve şehirlerimizin sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesini sağlayacaktır. Her birimiz, kendi alanlarımızda ne kadar etkili olursak olalım, birlikte daha büyük bir güç oluşturabiliriz. Kararlarımızı ve projelerimizi ortak bir vizyon etrafında birleştirirsek, şehirlerimizin yaşam kalitesini artırmak için daha etkili adımlar atabiliriz. İşbirliği ve dayanışma, sadece bugün için değil, gelecek nesiller için de hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, birbirimize destek olmalı, deneyimlerimizi paylaşmalı, güçlü ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek için birlikte çalışmalıyız. Geleceğimizi şekillendirmek için, bugünden daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmaya ihtiyacımız vardır. Hazreti Mevlana birlik ve beraberliğin önemini şu dizelerle ifade ediyor: “Dünyada nice diller var. Ama hepsinde de anlam bir. Sen kapları, testileri hele bir kır. Sular nasıl bir yol tutar gider. Hele birliğe ulaş; kavgayı, hır-gürü bırak. Can nasıl koşar, bunu canlara iletir" dedi.

dsc-0094-001.jpg

GAZZE'Yİ YENİDEN DİZAYN ETMEK MÜMKÜN

İsrail katliamlarından sonra büyük yıkımlar gören Gazze şehrinin yeniden inşası için çalışmalara başladıklarını söyleyen Uğur İbrahim Altay, "Bugün Filistin başta olmak üzere coğrafyamızın birçok noktasında hakim olan savaşlar, acılar, kan ve gözyaşını dindirmek; ancak bu birlik ve beraberliğimizi yeniden dizayn etmekle mümkündür. Başkanlığını yürüttüğüm Dünya Belediyeler Birliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği çatısı altında da coğrafyamızın yaşadığı acıları dindirmek için sesimizi dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi; Müslümanlar olarak hakkın yanında durmak, gerçek anlamda, samimi anlamda Allah’ın ipine sarılmak, kurtuluşumuz için tek çıkar yoldur. Ya bu imtihandan alnımızın akıyla çıkacağız ya da bir ömür boyu kalbimizde ağır bir pişmanlık yüküyle yaşamak zorunda kalacağız. Dünyada 2 milyarı aşkın Müslüman varken başkalarından medet ummak yerine, hep birlikte kenetlenerek Filistin halkına kardeşlik vazifemizi yerine getireceğiz. İsrail’in bu pervasız katliamlarına tepkimizi en sert şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz. Vicdanları sızlatan bu saldırıların gündemden düşmesine asla ama asla müsaade etmeyeceğiz. Antisemitizm sopasıyla insanların sindirilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Bölgenin yeniden sükûnete kavuşması için üzerimize düşen ne varsa yapmayı sürdüreceğiz. Her gün bir önceki günü unutturacak büyük acıların yaşandığı Gazze’nin yeniden inşası için paydaşlarımızla çalışmalara başladığımızı ifade etmek isterim. Şu an itibarıyla bir fon oluşturuldu. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi olarak felaket dönemlerinde edindiğimiz tecrübeden kaynaklı olarak Gazze'nin yeniden imarıyla ilgili çalışma ekibi oluşturduk. Özellikle uydu fotoğraflarından, eski imar planlarından, haritalardan Gazze'nin yeni imar planına çalışıyoruz. Elbet bir gün mutlaka barış olacak. Ancak Gazze'nin ayağa kaldırılması için tüm kurumların inisiyatif alması gerekiyor. Bizler de din kardeşlerimize yönelik desteğimizi göstermeliyiz. Buradan bir kez daha İsrail’in gerçekleştirdiği zulme direnen tüm Filistinli kardeşlerimizi selamlıyorum. İsrail saldırılarında şehit olan Filistinlilere Allah’tan rahmet diliyorum. Filistin başta olmak üzere tüm dünyada yeniden huzur ve barışın sağlanmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. İsrail’in bu zulmünü unutmayacağız, unutturmayacağız. İsrail bu lekeyi asırlarca alnında taşıyacak. Bu toplantının da buna vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-05-15-at-12-39-37.jpeg

HEP BİRLİTE DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ

İnsanları etkileyen tüm evrensel sorunlarda birlikte daha güçlü olacaklarını ifade eden Altay, "Bugün burada attığımız her adım, kurduğumuz her diyalog, İslam dünyasının birliği ve beraberliği için atılmış bir adımdır. Hep birlikte daha güçlü, daha dayanışmacı ve daha müreffeh bir gelecek inşa etmek için el ele verecek ve daha yaşanılabilir bir dünyanın inşasında güçlü adımlarla yürüyeceğiz. İklim değişikliği, mülteci meselesi, yoksulluk ve eşitsizlik gibi sorunlar, sadece belli bir coğrafi bölgeyi değil, tüm insanlığı etkileyen evrensel meselelerdir. Bu zorluklarla mücadelede, İslam Dünyası olarak, yerel yönetim temsilcileri olarak üzerimize düşen sorumluluğu bilmeli ve çözüm yolları geliştirmek için birlikte çalışmalıyız. İslam'ın öğretileri, insanlığın refahı ve adaleti için çaba göstermeyi öngörmektedir. Bizler, bu değerlerin rehberliğinde, küresel sorunlara karşı ortak bir vizyon geliştirmeliyiz. İslam'ın dayandığı adalet ilkesi, bu sorunlarla mücadelede rehberimiz olmalıdır. Yerel yönetimler olarak, yoksulluğu azaltmak ve eşitlik sağlamak için politikalar geliştirmeli ve kaynakları adil bir şekilde dağıtmalıyız. Bu çabalarımızı desteklemek için, yerel yönetimler arası uluslararası ağlar oluşturmalı ve birlikte hareket etmeliyiz. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi platformlarda daha etkin bir şekilde yer alarak, karar alma süreçlerine katkıda bulunmalıyız. Küresel sorunlara karşı mücadele etmek için bir araya gelmemizin zamanı geldi ve geçiyor. İslam'ın öğretileri bize, insanlığın refahı ve adaleti için çaba gösterme görevini yüklemektedir. Bu görevi yerine getirmek için birlikte çalışmalı, çözüm odaklı politikalar geliştirmeli ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmalıyız. Konya olarak tıpkı bugün olduğu gibi bundan sonra da İslam medeniyetine katkı sunmaya devam edecek, barış ve kardeşlik mesajını tüm dünyaya duyurmaktan geri durmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle OICC 15’inci Genel Konferansında emeği geçenlere, bugün burada bizlerle olan tüm temsilcilerimize ve tüm konuklarımıza yürekten teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı