Uzmanı Açıkladı! Bayram’da Çocuklarla Olan İletişime Dikkat Edilmeli!

Uzmanı Açıkladı! Bayram’da Çocuklarla Olan İletişime Dikkat Edilmeli!
 Muhabir
Kurban Bayram’ı, hem dini hem de sosyal açıdan önemli bir bayramdır ve bu dönemde çocuklara nasıl davranılacağı konusu önemlidir. Peki bayramda çocuklarla nasıl iletişim kurulmalı, bayram nasıl anlatılmalı? İşte detaylar…

Bayramlarda uzun süre görmedikleri akrabalarla iletişim kuran çocuklar, çekingen olabiliyor. Bu noktada çocuklara bayramda sorulan sorular, çocukların gerginliğini daha da artırıyor. Uzmanlar, çocuğun dış görünüşü, kişisel özellikleri, konuşması gibi konularda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi psikologlarından Psikolog Zehra Can, bayramda çocuklara göstermesi gereken tutum ve davranışlardan bahsetti.

155039-el6.jpeg

Çocukların mutlu bir bayram geçirmesi adına önerilerde bulunan Psikolog Zehra Can, “Çocuklara Kurban Bayramı’nın anlamı ve önemi hakkında yaşlarına uygun bir şekilde bilgi verilmelidir. Bayramın dini ve kültürel boyutlarını anlayabilecekleri bir dille anlatmak, onlara bu geleneğin değerini kavratacaktır. Çocuklara özel ilgi göstermek, onlara bayramın neşesini ve mutluluğunu hissettirmek önemlidir. Bayram sabahında güzel bir kahvaltı hazırlamak, bayram kıyafetleri giydirmek ve onlarla zaman geçirmek onları mutlu eder. Kurban kesim işlemi çocuklar için korkutucu olabilir. Kesim sırasında çocukların bulunmaması ya da onları bu sürece uygun bir şekilde hazırlamak önemlidir. Kurbanın dini bir ibadet olduğunu ve bunun amacını açıklamak, çocukların bu durumu daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Bayramın ruhuna uygun olarak çocuklara paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemi anlatılmalıdır. Kurban etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gibi örneklerle bu değerler pekiştirilebilir.

img-3560.jpg

Çocuklarla birlikte bayramı daha eğlenceli hale getirmek için çeşitli aktiviteler düzenlenebilir. Aile ziyaretleri, bayram oyunları ve etkinlikler çocukların bayramı daha keyifli geçirmelerini sağlar. Bayramın bazen çocuklar üzerinde farklı duygusal etkileri olabilir. Onların duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmek ve onlara destek olmak önemlidir. Özellikle bayramda aile üyeleriyle birlikte zaman geçirmek, onlara kendilerini güvende ve sevgi dolu hissettirir. Bu önerilerle, çocuklar Kurban Bayramı’nı daha anlamlı ve mutlu bir şekilde geçirebilirler” ifadelerine yer verdi. -Buse Aşcı