Hedefimiz Konya’yı Huzur Şehri Yapmak!

Hedefimiz Konya’yı Huzur Şehri Yapmak!
 Muhabir
Konya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıda Konya Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, şehir güvenliği için yürütülen çalışmalar ve alınan tedbirlerin son durumu hakkında bilgiler verdi.

Konya Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, düzenlenen programla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Göreve geldikleri sırada aldıkları tedbirlerin sert olmasıyla ilgili tepki aldıklarını belirten Karabulut, “Başlangıçta çok sert tedbirler aldı diye çok eleştirildik. Hâlbuki bazı basın arkadaşlarımızın da söylediği gibi bir Trabzon örneği de yaşamadık. Alınan önlemler bence önemliydi. Konya'ya adı üstünde huzur şehri diyoruz huzur şehrini gerçekten huzur şehri yapmak için uğraşıyoruz. Konya Türkiye'nin altıncı büyük ili. Sanayisinin çok güçlü olduğu, dışarıdan sürekli göç alan işçi hareketlerinin, insan hareketlerinin yoğun olduğu kaldı ki bütün yolların Konya'ya çıktığı bir coğrafik konumdaki ilimizin elbette bir takım suçlara maruz kalacağını öngörmek ve yadırgamamak gerekir. Biz bunu bilerek bu bilinçle hareket ettik. Önce geldiğimizden beri nerelerde ne sorunları var bizzat kendim kurmay arkadaşlarımızla giderek yerinde görüp nasıl bir tedbir uygulayacağımızı planladık ve tedbirlerimizi ortaya koyduk. Göreve geldiğimde ilk söyledikleri yer Şefikcan, Doğanlar Mahallesi ve Tatlıcak Mahallesi’ydi. Bütün Konya'nın sorununu öne çeken uyuşturucunun, amiyane tabirle çakalların dolaştığı bir mekân veya bir mahalle olarak bizlere lanse edilmişti. Biz oralara gece ve gündüz olmak üzere zaman içerisinde arkadaşlarımızla her sokağı ve insan durumunu göz önünde bulundurmak amacıyla araştırmalar yaptık. Kendi arkadaşlarımızla oturduk burada nasıl bir tedbir uygularız diye planlama yaptık. Girilmez denilen mahalleler vardı ki ben meslek hayatının yarısına yakın bölümünü Güneydoğu'da geçirmiş biri olarak bana göre devletin girmeyeceği, giremeyeceği bir mahallenin olduğuna inanmıyorum. Benim yönetimindeki bir İl Emniyet Müdürlüğü'nün de giremeyeceği hiçbir yer olmaz. Dokunulmayacak yer de olmaz. Ama adalet sınırları içerisinde önceliklerimiz belli, insan haklarına saygılı, hukuk çerçevesinde neler yapabileceğimizi, neler yapmamız gerektiğini, halkımızın hangi anlamda rahatsız olduğunu tespit ederek o rahatsızlıkları gidermemiz gerekiyor. Biz de bunları uyguladık. Bizden önceki çalışan arkadaşlarımız bayrak yarışında bunu bir şekilde almışlar, bir yerlere kadar getirmişler. Bizde o bayrağı daha iyi yerlere nasıl getirebiliriz çabası içerisindeyiz” diye konuştu.

dsc-0346.jpg

KONYA’DA UYUŞTURUCUYLA TOPYEKÜN MÜCADELE SÜRECEK!

Konya’da geçtiğimiz yıllarda yaşanan narkotik sorununun büyük ölçüde azaldığını söyleyen Karabulut, “Geçmiş yıllarda Konya'da çok özel sorunlar hepinizin gündemindeydi. Bizim de gündemimize taşındı. Birincisi narkotik konusuydu. Malumunuz ben buna çok da mütevazı olmayacağım, kusura bakmayın. Narkotik hususunda biz herhalde bunu Konya'nın gündeminden düşürdük diye düşünüyorum. Yaptığımız operasyonlarla, yaptığımız çalışmalarla artık Konya'da mala ulaşımda sıkıntılar yaşandığını biz polisiye olarak biliyoruz. Tabi ki içkilerin, torbacıların hepsini topladık mı? Hayır. Halen devam ediyor ama geçmişe göre yüzde 30-40 bir artışımız söz konusu. Bunlarda asıl artış malın yakalanmasında değil malı satanların yakalanmasında. Biz öyle tonlarca malzeme, tonlarca madde yakalama peşinde değiliz. Olursa tabi ki yakalayacağız. Ama bizim buradaki politikamız Konya'ya madde girmesin politikası, sokakta madde satılmasın politikası. O anlamda neler yaptık diye sorarsanız, şu ana kadar yaptığımız 1400-1500’e yakın kişiyi tutuklanmak oldu. Bunu nasıl yapıyoruz onu da söyleyeyim arkadaşlar. Biz uyuşturucu çetesi üzerinde çalışırken getirenler ve dağıtanlar noktasına baktığımızda sadece bir narkotik perspektifinden konuyu irdelemiyoruz. Bazen hırsızı da narkotik suçlusu olabiliyor, yankesici de olabiliyor. Bizim topyekün bir mücadele anlayışımız var. Bu anlamda asayişi de farklı çalıştırıyoruz. Narkotik de farklı çalışıyor. Biz yaptığımız analizlerde suçluların birbirine girift olduğunu, birbirine bağlı olduğunu tespit ediyoruz. Bunu da rakamlarımız söylüyor. Bu anlamda topyekün mücadelenin daha verimli bir sonuç doğuracağına inandığımız için politikamızı bu yönde geliştirdik. Normal uyuşturucu taciri olan, varoş sıfatını taşıyan kişilere karşı operasyon yapıyor muyuz? Fazlasıyla yapıyoruz. Şu an Konya'ya mal gelişinde tabiri caizse bir sıkıntı var. Dolayısıyla Konya içicileri neye döndü hapa döndü. Hapla ilgili yaptığımız operasyonlarda geçmiş yıla göre nereden bakarsanız bakın yarıya yakın bir hapın girişinde yakaladığımız madde, hap maddesinin fazlalığı var. Bu analiz olarak bize şunu gösteriyor Konya'ya mal girişleri sıkıntılı! Uyuşturucunun girişinde bir sıkıntı var. Yani talep olan noktada arzı yapanlar bunu karşılayamıyor şu an için. Bu mücadele duracak mı? Durmayacak. Asla durmayacak. Biz Konya ilimizin, Konya'nın gençlerinin bu illete bağımlı olmasının önüne geçmenin yollarını arıyoruz. Bu polisiye tedbirlerle ne kadar başarılıysa bize düşen tarafıyla da biz başarmaya çalışıyoruz” dedi.

UYDUDAN TAKİP PROJESİ GELİYOR!

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında Konya Emniyeti’nin uyguladığı önlemleri rakamlarda açıklayan Karabulut, “8 Haziran 2023 yılından itibaren bugüne kadar 1 milyon 399 bin 76 adet sentetik ecza ele geçirilmiş bu ciddi bir rakam. Yani 1 milyon 400 bin civarında sentetik hap yakalanmış. Bu noktadan baktığınızda geçmiş yıllarda Konya'nın sentetik hap noktasındaki performansı ya da giriş noktası çok daha düşük. Mesela 97 bin 471 adet Captagon olarak tabir edilen hap ele geçirilmiş. 95 bin 784 adet Ekstazi olarak tabir edilen hap ele geçirilmiş. Yani hap konusundaki Konya'nın pazar niteliği neredeyse diğer uyuşturucuların girmesinden dolayı daha küçük, daha hızlı kamufle edilebilen, daha hızlı ulaşılabilen maddelere dönüştü. Bizim mücadelemiz de şimdi çalışma alanlarını da diğerlerinde olduğu gibi buna kaydırmaya çalışıyoruz. Mesela 431 kilo Skunk elde etmişiz. Bu Konya için ciddi bir rakam. Uyuşturucu noktasında da şöyle bir tespitim var. Benim kendi tespitim bu. Konya tabi sentetiklerle ilgili değil ama doğal uyuşturucular ile ilgili ithalat ve ihracat eden bir ilimiz değil. Eğer ismen zikretmemiz gerekirse esrarı çok ithal eden, çok ihraç eden bir konumda değil ama kendi kendine yeterliliği olan bir il. Bu anlamda bu çalışmalarla ilgili yeni bir projemiz var. Tabi bu bakanlık tarafından yürütülmekte ama gerçekleşirse çok daha iyi olacak. Uydudan takip projemiz var. Onu da inşallah yakın zamanda bakanlığımız hayata geçirirse biz dronlardan vazgeçeceğiz bu konuyu uydulardan takip edeceğiz. Ekim konusundan bahsediyorum. Bu anlamda da ilerleme, hem teknolojiyi kullanma hem de saha elemanlarını kullanma noktasında aktif olacağız. 129 kilo esrar maddesi ele geçirmişiz, 38 kilo eroin maddesi, 31 kilo karbonhidrat maddesi ele geçirilmiş. Rakamları çok uzatmak istemiyorum. En önemlisi şu, biz grama da aynı hassasiyeti gösteriyoruz tonlara da aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Bizim için önemli olan tek nüans Konyamıza, hemşerilerimize uyuşturucu taşıyanları o ile sokmamak, sokulduğu anda da yakalamak. Geçmiş yıllara göre alıp da tutuklattığımız kişi sayısını vermek gerekirse geldiğimizden beri yakalayıp cezaevine koyduğumuz kişi sayısı bin 735 kişi. Bu sadece narkotik maddeleri kullanan, talep eden, arz eden ekip veya birimlerimizin yaptığı çalışmanın neticesi. Geçmiş yılda herhalde tutuklanan kişi sayısı 457 bu sene bin 700’lerde. Çok ciddi bir çalışmanın örneği takdir sizin. Ama genel anlamda şunu söylemeye çalışıyorum. Narkotik suçlularına göz açtırmayacağız sloganımız bu. Sayın Bakanımızın bir tabiri var “Nefeslerini keseceğiz” diye biz de nefesleri kesmek için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

KONYA’DA RUHSATSIZ MEKÂN SORUNU ÇÖZÜLDÜ!

Çalışma alanlarının tek yönlü olmadığını söyleyen Karabulut, “Biz sadece narkotik üzerine çalışmıyoruz. Organize suç çeteleriyle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Geldiğimizden beri bu konudaki programımız şuydu tabiri caizse Devlet babanın dışında ülkemizde ilimizde ana baba istemiyoruz. Çok ciddi adımlar attık, çok ciddi operasyonlar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Geldiğimde umuma açık yerler mevzusu vardı. Yaptığımız analiz çalışmalarında umuma açık yerlerin sahiplerinin burada kabadayı ya da mafyatik yapılanma oluşturduğunu gördük ilk geldiğimiz hafta şehrin girişindeki otogarın girişindeki pavyonların bir kısmını yıktık. Ama daha sonra yaptığımız çalışmalarda şunu gördük. Her gün sabah geliyorum, vukuat bültenini okuyorum. 10 tane mühür ya da umuma açık iş yeri açılmış, izinsiz ya da ruhsatsız. Sonra oturduk arkadaşlarımızla bir karar verdik. Bizim bunları da bir şekilde halletmemiz lazım. Hep beraber o işi de operasyonel bir faaliyetle çökerttik diyebilirim. Şu an ilimizde ruhsatsız pavyon ya da içkili mekân hemen hemen yok. Ve açılmasına da müsaade etmiyoruz. Açılıp açılmama noktasında ruhsatı veren makam biz olmamakla birlikte şunu yapıyoruz. Ruhsatsız yerin çalıştırılmasına müsaade etmiyoruz. Hatta sizler de malumunuzdur içkili yerlerle ilgili bir planlama yapılmış, ilin dışında bir yerde yer göstermiş ama bu insanlar kabul etmemişler. Mekân sahipleri bizim yaptığımız bu çalışma neticesinde hiçbirini çalıştırmama politikamız çerçevesinde şimdi o çizgiye geldi. Belediyeye gidip, bize yeri gösterin diye talepte bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.

dsc-0352.jpg

SOKAKLAR POLİSE EMANET!

Konya sokaklarında artan polis görünürlüğünün asayiş suçlarını azalttığından bahseden Karabulut, “Sokağı baskılama ve sokak hâkimiyetinin devletin elinde olması gerekir. Bizim sahadaki niyetimizin suçları önlemede en önemli argüman olduğunu düşünüyorum. Çünkü öncelikli olarak bizim politikamız önleme görevi. Önleme görevinden sonra suç işlenirse yakalama ve adli boyutu. Sokaktaki polis sayısını arttırarak bir takım şeyler yapmaya çalıştık. Onun da semeresini yeni yeni alıyoruz. Hep diyorum ya politikayı uyguladığınızda bir müddet sonra karşılığı geliyor. Bu anlamda şunu yaptık. Geldiğimizden beri 75 adet kendi imkân ve kabiliyetlerimizle araç alarak, işadamlarına falan giderek falan değil kendi imkân ve kabiliyetlerimizle araçlar aldık. Bunları da niye aldık? Ekip faaliyetlerimizi araç sayısını arttırarak daha hızlı yetişme, daha fazla etkin mücadele için yaptık. Buralardaki birçok memuru sokağa çıkardık. Aslında geçmiş yıldaki personel sayımızda şu anki personel sayımız eşit. Ama bizim yaptığımız kendi politikamız çerçevesinde içeride fazla adam tutmamak. Benim en büyük yaptığım işlerden biri de buydu. Geceleri karakollara da gidiyor, işi olmayanın birimde oturmasını asla kabul etmiyoruz. Dışarı çıkacak, sokakta olacak, görünür olacak. Tabi bu görünürlük de önleyici caydırma, polis faaliyetleri anlamında ciddi bir fayda sağlıyor. Bu anlamda da asayiş suçlarında ciddi bir azalma söz konusu. Özellikle şunu övünerek söylemek lazım arkadaşlar. Evden hırsızlıkları ciddi anlamda azalttık. Türkiye'de azalıyor ama ilimizde çok ciddi anlamda azaldı. Neredeyse haftada bir hırsızlığa falan düştü. Bu hepimizi sevindiren bir rakam. Bizim polislik anlayışımız bu. Baba eşini koluna takacak, çocuğunun elinden tutacak, evde hırsızlık olacak kaygısı yaşamayacak. Dışarıya çıktığımda beni kimse durdurur mu? Bana kimse laf atar, bana kimse sataşır mı kaygısı yaşamadan gidip sosyal aktivitelerini yerine getirip geri dönüşü sağlamış olması lazım. Ben arkadaşlarıma hep şunu söylüyorum. Evin içinde işlenen suça belki müdahil olamayız ama sokak suçlarına mutlaka engellemeliyiz. Sokak suçları ve sokakta işlenen bütün suçları önlemenin yol ve yöntemlerini arayacağız, bulacağız ve uygulayacağız” dedi.

AYDINLATILMAMIŞ SUÇ BIRAKMIYORUZ!

Konya’da şahsa ve mala karşı yaşanan suçlarda ciddi oranda azalmalar olduğunu belirten Karabulut, “Asayiş anlamında hem şahsa karşı suçlarda hem de mala karşı suçlarda ciddi bir azalmanın olduğunu net olarak ifade edebiliriz. Mal varlığa karşı işlenen suçlarda genel anlamda yüzde 20 6'lık bir düşüş var. Geçmiş yılda 15 bin olay olmuş, bu yıl 11 bine düşürmüş. Bu ne anlam taşıyor? Bu sokağı baskılamak suçla mücadelede etkin ve verimli çalışma anlamı taşıyor. Kişilere karşı suçlarda da şunu söyleyebiliriz yüzde 4.37'lik bir azalma varken şu anlamda bir iyilik var. Adam öldürmeler de yani cinayetlerde faili meçhul diye bir şey yok. Çok şükür bu konuda da iddialıyız. Yüzde 100 aydınlatma söz konusu. Bu sevindirici bir şey. İnsan hayatı tabii ki çok önemli. Ama devlet olarak, polis olarak, Konya Emniyeti olarak şunu söylüyoruz. “Yapanın yanına kar bırakmıyoruz.” Bu anlamda da çalışmalarımız devam edecek. Geçmiş yıllarda topluma karşı işlenen suçlar diye bir başlığımız var bizim. Bunun içine neler giriyor? Uyuşturucu trafiği, fuhuş vesaire giriyor. Burada da geçmiş yılda 6 bin rakamlarda yaşanan olay sayısı bu yıl 9 binlere çıkmış. Bu suçlar yükselmiyor. Biz daha fazla çalışmış oluyoruz, bunu gösteriyor. Bu anlamda da güzel bir veri elde etmiş oluyoruz. Aydınlatma oranları noktasından baktığımızda geçmiş yıllara göre aydınlatmanın da çok ciddi rakamlara ulaşmış. Şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 94.9'luk bir aydınlatma oranımız var. Şu an Türkiye genelinde bu hemen hemen eşdeğer. Diğer illerde bu anlamda 1 puanın 2 puanın üstünde gibiyiz. Bana göre yüzde 100 olmalı” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-06-12-at-18-18-27.jpeg

EDS’LER HER ZAMAN ÇALIŞACAK!

Konya’da bayram önü alınacak tedbirleri anlatan Karabulut, Elektronik Denetleme Sistemleri’nin 7/24 açık olacağını duyurdu. Karabulut, “Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) bakanlığın talimatıyla 7/24 faal halde olacak. EDS sistemlerinde yapılan denetimlere oradan bakacağız, göreceğiz. Bunu halkımıza da net olarak duyurmanızı isterim. Bakanlığımızın da talimatı geçen yaptığımız toplantıda asla kapatılmayacak diye bize talimat verdi. Doğru da bir talimat. O yüzden halkımıza bunu duyurmakta fayda var. Sadece bayram süresince değil ve bayram tedbirleri çerçevesinde değil 7/24 bu elektronik denetleme sistemlerimiz açık ve faal halde olacak. Hız koridorları kazalarının ciddi bir rakamı hızdan kaynaklı. O hızı biraz azaltmamız lazım. Bayram öncesi hızlı bir şekilde hedefine yetişmek için çıkan arkadaşlarımızın hedefine hiç yetişmemektense bence geç yetişmesi daha makul. Trafik denetleme, hız kontrolümüz ciddi anlamda devam edecek. Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de Kurban Bayramı tedbirleri alındı ve 4 bin 524 personelle bu bayramda görev alacağız. Personel sayısında grafiğe takviye verdik. Yollarımızı açık tutmaya çalışacağız ve bayram öncesi, esnası ve sonrasındaki tedbirlerin uygulama olarak aynen devam edecek. İnşallah halkımıza huzurlu bir bayram geçirmesini sağlayacağız” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ