Konyalılar Çareyi ‘Takas’ta Buldu!

Konyalılar Çareyi ‘Takas’ta Buldu!
 İnternet Editörü
Gayrimenkul ve araç piyasasının uzun bir süredir durgun seyretmesi vatandaşları takas usulüne yöneltti. Artık arsa, konut, otomobil ve iş yerlerinin alım-satımında online ilanlara, ‘Takas edilebilir’ ibaresi ekleniyor.

Enflasyonun yüksek seyretmesi, piyasalardaki durgunluk ve kredilerin azalması vatandaşları hem gayrimenkul hem de araç satışında takas usulüne yöneltti. Özellikle online satış sitelerinde son zamanlarda, ‘Takas olur’ ibaresi çok fazla görülmeye başladı.

Konu hakkında gazetemize konuşan Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Son dönemlerde Konya’da takas usulünün uygulanması çok fazla revaçta. İnsanlar ellerinde bulunan araçları, gayrimenkulleri, taşınır-taşınmazları değerlendirerek takas yoluna gidiyor. Böylelikle iki tarafta memnun oluyor.

Mesela benim bir milyonum var ve ev alacağım. Ama alacağım ev bir milyon 500 bin lira. 500 bin liralık aracımı veriyorum, üstüne paramı ödeyip ev sahibi oluyorum. Zaten şu süreçte başka türlü de alışveriş yapılamıyor. Bu sistem en azından biraz piyasayı canlandırmış oluyor” diye konuştu.

ODA ÜYELERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPILMALI

Takas yapmanın güvenilirliğinde herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade eden Altınay, "İki taraf anlaştığı zaman tapu işlemleri web tapu üzerinden başlatılıyor. İşleme hazır hale geliyor. İmza aşamasına geliniyor. Sonrasında notere gidip aracın devri yapılıp sonra tapu devri de yapılıyor. Bu aşamada bizim vatandaşlara en büyük tavsiyemiz Konya Emlakçılar Odası’na üye olan emlakçılardan alışveriş yapmalarıdır. Seyyar gezen, emlakçı olduğunu belirtip oda kaydı olmayanlara kesinlikle itibar edilmesin” ifadelerini kullandı.

PİYASANIN YENİ GÖZDESİ TAKAS

Krediye erişilememe durumunun vatandaşları takas usulüne yönelttiğini vurgulayan Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Emlak sektörü ile araç sektörü her dönem birbirine paralel yürüyen sektörlerdir. Son dönemde bu durum daha da kendisini göstermeye başladı. Daire satışlarında gerek kredi oranlarının yüksek olması, gerek alınacak gayrimenkul yada aracın fiyatlarının fahiş seviyelere gelmesi ve araç kredilerinde üst sınır olması insanları takas usulüne yöneltti.

Bizim sektörümüze de bu durum şu anda hakim. Çoğunlukla araçlarda lüks segment olanlarla gayrimenkuller takas ediliyor. Piyasanın yeni gözdesi takas diyebiliriz. Sektör bu anlamda biraz olsun canlanmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:Konya'nın Sesi