Uzmanı Uyardı: Sınavdan Önce Rutini Bozmayın!

Uzmanı Uyardı: Sınavdan Önce Rutini Bozmayın!
 Muhabir
3 milyonu aşkın öğrencinin katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için üniversiteye hazırlanan öğrenciler gün sayıyor. Erciyes Özel Öğretim Kursları Kurucusu Erhan Kader, öğrencilere sınav öncesi uyarılarda bulundu.

YKS için heyecanlı bekleyiş sürerken öğrencilerde sınav kaygısı çoğalıyor. Erciyes Özel Öğretim Kursları Kurucusu Erhan Kader, öğrencilerde son günlerde yaşanan sınav stresini önlemenin yollarını ve dikkat edilmesi gerekenleri Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı. Kader, “Bu süreç zorlu ve uzun bir süreç. Özellikle sınav sabahı sınava on dakika kala sınav alanına gittiğiniz zaman öğrencilere bakarsınız öğrencileri hemen orada anlarsınız. Bir tarafta ben üç kere sınava girdim bir şey olmuyor diyen çocuk vardır sınava çok takmadan giriyordur. Bir de eksiği fazla olan çocuklar vardır. Onlar aşırı stresli çocuklardır orada çok heyecanlıdır ve muhtemelen heyecanı ile ilgili birkaç şeyi de kaçıracaktır. Bir de işin hakkını veren çocuklar vardır. Heyecanları vardır ama bunlar heyecanını kontrol edebilen çocuklardır. Çünkü bunlar işin hakkını vermişlerdir. Şimdi burada işin hakkını verebilmek önemli. Çünkü bu bir maraton koşusu kısa süreli 100 metre koşusu değil. Maraton koşuları uzun sürede hazırlanılması gereken konular, sorulardır. YKS sınavı TYT ve AYT dediğimiz iki ayrı sınavdan oluşuyor. TYT sınavında 9’uncu ve 10’uncu sınıftan işlediğimiz konulardan sorular geliyor. AYT işin daha bilimsel akademik kısmını oluşturuyor üniversite hazırlık anlamında daha zor konular içeriyor ama hepsi birleşince bu büyük bir hacim oluşturuyor” diye konuştu.

zxovufvp-hand-writing-paper-with-pen-1024x643.jpg

SON GÜNLER ÇOK KIYMETLİ

YKS sınavına son bir hafta kala öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kader, “Çocuklarımız son bir haftada çok fazla yeni konuya girmesinler bunun hiç bir anlamı yok. Konu eksiği çok fazla olan çocuklarımızın yeni konuyu tamamlamak için uğraşmaları çok doğru olmaz. Özellikle şu ana kadar işledikleri konuları tekrar etmeleri çok çok önemli. Onlarla ilgili pratik ve soru çözümü yapmaları gerekiyor. Sınavdan 3-5 gün önce soru çözmeyi bırakmak çok tehlikeli. Sınava bir gün kalana kadar derslere bakmak lazım, soru çözümleriyle ilgilenmek lazım. Her zaman için motoru sıcak tutmak, motivasyonu yüksek tutmak gerekiyor. Kalan süreçte rahat olsunlar. Son 2-3 gün yeme içmelerine, gece uykularına, sosyal medyada geçirdikleri vakitlere dikkat etmeleri gerekiyor. Hatta tuvalet zamanlarını bile kendilerine bir standart oluşturup bu süreçte vücudu ona alıştırmaları gerekiyor. Sınav günü sınava girdiklerinde hem uykuyu iyi almış olmaları gerekir, hem mide sıkıntısı yaşamamaları gerekir hem de motive anlamında bazı şeyleri yerine getirmeleri gerekiyor. Son günler bizim için çok çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

universite-sinavina-girecek-ogrencilerin-stresini-azaltacak-7-harika-tavsiye-1.jpg

RUTİNİ BOZMASINLAR

Sınav gününden önce yapılmaması gereken davranışlardan bahseden Kader, “Sınava 1-2 gün kala uzak gezilere gitmesinler, halı saha maçlarına çıkmasınlar. Bunlar bizim istemediğimiz, tasvip etmediğimiz şeyler. Çünkü her an her şey olabilir. Son günleri sakin bir şekilde, rutin bir şekilde her zamanki gibi değerlendirmeye devam etsinler. Sınava girmeden önceki günlerde tavuk döner, fast food gibi riskli gıdalar tüketilmemeli. Evde yapılan yemeklerden beslenmeye dikkat etsinler doğal beslensinler. Çünkü ne olur ne olmaz sınava bir yıl boyunca, 2-3 yıl boyunca hazırlanan cengâver gibi çocuklar var. Ufak bir hatadan dolayı perişan olmamak lazım. O yüzden özellikle son birkaç günü çok çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Uyku düzeni olarak, yemek düzeni olarak birçok şeye dikkat etmeleri gerekiyor. Rutin soru çözümlerine devam etsinler. Bol bol denemeye devam etsinler, deneme çözsünler, bu konularda öğretmenlerinden destek alsınlar” dedi.

s.jpg

AİLE DESTEĞİ SINAVDAN DAHA ÖNEMLİ

Gelecek planlarını kuran çocuklara ailelerin nasıl davranması gerektiğini aktaran Kader, “Ailelerin şu andan itibaren mevcudu korumaları lazım. Onlara destek olmaları gerekiyor. Çocuklara bundan sonra söylemeleri gereken tek şey moral ve motivasyon artırıcı konuşmalar ve sözler olmalı. Konumuz eksikti, bu böyleydi, şu şöyleydi gibi şeylere girmenin artık bir anlamı yok sınava şurada bir hafta on gün kalmış bizim bundan sonra bol bol çocukları motive etmemiz gerekiyor. Durumunu korumamız gerekiyor. Özellikle bahsettiğimiz son 3-4 günle ilgili ailelerin de çocuklara yardımcı olması lazım ama çok da abartmadan. Sınav önemli doğru ama çocuğumuz sınavdan daha kıymetli. Sınav senin son şansın gibi olaylara girerlerse Allah esirgesin çocuk kötü geçen bir sınavdan sonra kaldırır kendini bir yerden atar. Bizim veliler olarak çocuklarımıza şunu söylememiz lazım. Hayatımızda bir sürü sınav var bu sınav onlardan sadece bir tanesi. Önemli bir sınav mesleğimiz belli olacak, geleceğimiz belli olacak ama sen bizim için bu sınavdan çok çok daha değerlisin gibi sözlerle çocuk desteklenmeli. Ama bunu da çok abartmadan, yine çok strese sokmadan uygun kelimelerle söylemek lazım” şeklinde konuştu.

​​​​​​​o2olnje70mqa20yt5vmwa.webp​​​​​​​

Alınan sonuca göre yine çocuklara iyi davranılmalı. Kıyaslama, moral bozucu, can sıkıcı hiçbir şeye girmemek lazım. Bundan sonra bol bol motive edici, güzel sözlerle işi götürmek lazım diyen Kader, “Öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Sınava giren herkesin sınavı iyi geçsin diye klasik bir cümle kurmayacağım. Herkesin sınavı iyi geçemez. Böyle bir şey yok. Çünkü bu bir sıralama sınavı. Sonuçta belli bir yüzdeye giren çocuklar belli yerlere gidecek. Benim buradaki en büyük isteğim çalışan çocuklarımız zayi olmasın” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ