Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Bakan Kurum Konut Krizine El Attı

İnşaat sektörü ülkedeki birçok alan açısından çok önemli bir pozisyona sahip. Özellikle son 20 yılda şaşırtıcı düzeyde bir ivme yakalandı.
2018 dolar krizine kadar sektör canlılığını korudu. O sürecin akabinde ve dünya genelini krize sokan salgınla birlikte inşaat sektöründe tedarik zinciri sekteye uğradı. Önce arz fazlası oluştu şimdi ise ne satın alacak ne de kiralayacak konut var. Özellikle yeni evlenecek çiftler ciddi sıkıntı yaşıyor.
Neredeyse iki yıldır konut sektöründeki sorunlarla ilgili çok sayıda yazı kaleme aldım. Bugünleri işaret ederek uyarılar yaptım.
Meselenin müteahhide kızmak veya algısal olarak bir furyanın peşinden gitmek olmadığını örneklerle anlatmaya çalıştım.
Son yazılarımın birinde ‘Bugün için inşa edilen 150 metrekare bir daire için 1 buçuk milyon maliyet biçiliyorsa bunun yarısını arsa fiyatı oluşturuyor. Yani 750 bin lira… Az buz bir şey değil.
Şehir merkezine 15-20 km uzaklıkta bu tür rezerv arsalar bulmak zor değil. Şehir planlama mühendisleri de gereken özveriyi gösterecektir.
Yeter ki böyle bir irade ortaya çıksın. Mesele garibanlıktan garibanı ev sahibi yapmaktan çıktı çok daha ileri safhada. Orta direk ev bulamıyor… Sallantıda!
Ve bu krize bugün el atmaz isek yarın başka başka sıkıntılar ile uğraşabiliriz.
Şehrin amirleri ve sektör temsilcileri bir araya gelmeli ve toprak zengini Konya’daki verimsiz araziler değerlendirilmeli…’ şeklinde özellikle çözüm sunan cümleler kurmuştum.
Amerika’yı yeniden keşfetmek değil yaptığımız. Aklın yolu bir. Sektör temsilcileri ve vatandaşlar ile iç içe olmak her sonu çözmede direkt yol gösterir.
Devlet bugün konut meselesine doğrudan müdahale ediyor.
Konyalı hemşerimiz, son dönemde şehrimizin ihyasında büyük emek sahibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde altyapılı arsa satışına başlayacaklarını müjdeledi…
Şehrin gelişim çeperlerinde, Hazine’ye ait arsalar uygun ödeme şartlarıyla satılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi birçok ilde arsa satışı ağustos ayında başlayacak.
Konut sektörünü hareketlendirecek harika bir haber bu.
Öncelikli olarak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımıza 500-1000 metrekare aralığında hazine arsalarının 20 yıl geri ödemeli tahsisleri yapılacak. Elbette her vatandaş kendi evini yapmakla uğraşamayabilir. Bu bağlamda yapılan çalışma kapsamında müteahhitler devreye girecek. Kooperatif modeli veya vatandaşların toplu şekilde talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alınabilecek. İsteyen müteahhitlerle anlaşacak. Emsalin 0,50 olarak belirlendiği arsalarda 3-4 katlı yatay mimariye uygun tip projeler üzerinde çalışılacak.
Gerçekten emek verilmiş titizlikle hazırlanmış, piyasa şartlarını karşılayan bir çözüm açıkladı Bakanımız Murat Kurum. Dünya genelinde yaşanan konut krizine karşı en kapsamlı çalışma bu belki de. Her bakımdan takdiri ve teşekkürü hak ediyor.

TEK SIKINTI FIRSATÇILAR

Konyalı belediyelerimizin yaptığı örneklerde olduğu gibi bu arsa tahsis olayında da illaki fırsatçılar ortaya çıkacaktır. Ucuza arsa kapatıp piyasayı tekrardan yükseltmek isteyen kendi cebini doldurmakla meşgul tipler her daim var hayatımızda.
TOKİ bu süreci en iyi yürüten kurumların başında geliyor. Toplu arsa organizasyonlarında veya bireysel aşamalarda kesinlikle ama kesinlikle fırsatçılara adli cezaları da gündeme alan yaptırımlar konulmalı. Yoksa ne kadar konut üretilirse üretilsin dönüp dolaşıp aynı yerde kalabiliriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi