Miraç Furkan ÇİMEN

Miraç Furkan ÇİMEN

Omurga Sağlığı ve Skolyoz

Bugün sizlere Çocuk ve yetişkin bireylerde bir Omurga Sağlığı problemi olan Skolyoz’dan bahsetmek istiyorum. Günümüzde omurga sağlığı özellikle konusu pek gündeme gelmese de aslında ağrılarımızın çoğunda baş rol oynar. Düzgün duruş, Düzgün oturma, Düzgün yatış gibi etkenlerin iyi olmasıyla iyi, bu etkenlerin bir veya kaçının bile kötü olmasıyla kötü olabilen omurga sağlığı aslında hayatımızı derinden etkiliyor fakat biz bunun farkında değiliz.

Küçük yaşlarda başlayan omurga farkındalığı kişide çok daha sağlıklı bir yaşam kalitesi sunarken, bunun farkında olmamak veya üstüne düşmemek de bir okadar kötü hal alabiliyor. Örneğin Skolyoz(Omurga eğriliği) rahatsızlığı Hem genetik faktörlerle hem fizyolojik faktörlerle çocuklarımıza taşınırken çok sinsice ve yavaş bir şekilde ilerleyen bu rahatsızlık çocuklarımızda bir süre sonra duruş bozukluklarına ve dolayısıyla ağrılara yol açabiliyor. Öncelikli olarak erken farkındalık bizim için çok önemli. Burdaki en büyük sorumluluk faktörü ise yine ebeveynlere düşüyor. Çocuğunuzun skolyoz olup olmadığı aslında basit değerlendirmelerle anlayabilmeniz dışında büyüme aşamasındaki çocukların belirli aralıklarla çocuk doktorlarına gözüküp muayene olmasında büyük yarar var. 30 derece üstü skolyoz rahatsızlıkları direk ameliyatla tedavi edilebildiği gibi, bu derecenin altındaki skolyoz rahatsızlıkları, Veya ameliyattan sonra, Güzel ve devamlı bir fizik tedaviyle Düzeltilebiliyor.

Yazacağım durumlardan bir veya birkaçı çocuğunuzda varsa skolyozdan şüphe edilebilir

  • Çocuğunuzun omuzları arasında yükseklik farkı varsa
  • Sağa ve sola yaslanıyor veya ayakta dümdüz durmakta zorluk çekiyorsa
  • Sırtından bakıldığında kürek kemikleri arasında eşitsizlik fark ediliyorsa
  • Çocuğunuz öne doğru eğildiğinde sırtının bir tarafı diğerinden daha yüksek görülüyorsa
  • Çocuğunuzun kalçaları, iç çamaşırı veya pantolon çizgisi asimetrik şekilde duruyorsa
  • Çocuğunuzun yürüme şeklinde bir anormallik olduğunu fark ediyorsanız skolyoz ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Skolyoz rahatsızlığını önlemek ve düzeltmek için en iyi yöntem Fizik tedavi ve uygun bir spor dalına yönelimdir. Öncelikli olarak hastamızda güzel bir muayene yapılmalı, Skolyozun yönü belirlenmeli ve ona göre bir tedavi planı yapılmalıdır. Burda sizi uyarmam gereken en önemli konu ise sosyal medyada veya youtube gibi videoların olduğu yerlerde paylaşılan her Skolyoz egzersizi size iyi gelmeyebilir! Hatta yanlış yapılan egzersiz skolyozunuzun kötü şekilde ilerlemesine bile yol açabilir. Oyüzden başta da söylediğim gibi önce muayene olun ve tedavi yönteminizi ona göre planlayın.

Yetişkin bireylerde görülen skolyozlarda özellikle çok fazla kilo alımı, kas kuvvetsizliği, Postür bozukluğu, Çok fazla Masa başında oturma gibi ve daha bir çok faktörden dolayı skolyozun olumsuz yönde etkilendiğini görebiliyoruz. Bu kişilerde yapılacak bir muayenede fizik tedavi uzmanının veya doktorun skolyozu anlayıp ona göre tedavi planlaması etkili olurken, kanıta dayalı verilerin(röntgen,MR gibi) alınması da bir hayli önemli hale geliyor. Skolyozunuz varsa hiç korkmayın. Ne kadar erken farkederseniz veya bir uzmana bu konu hakkında danışırsanız, bu rahatsızlıktan kurtulma hızınız da okadar fazla olacaktır. Sağlıklı günler dilerim. Aaaa birde Omurga sağığını korumak için LÜTFEN BOL BOL SU İÇİN

Önceki ve Sonraki Yazılar
Miraç Furkan ÇİMEN Arşivi