Cezaevleri Tıklım Tıklım

Cezaevlerinde hapis yatanlardan; Tutuklu olanlardan kimi ceza almış/Hükümlü, kimi de hala cezası kesinleşmeyen binlerce tutuklu var. Cezaevleri labe lab /tıklım tıklım dolu, kapasitesinin de üzerinde sayıya ulaşmış olduğunu, Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 300-390 bin civarında hapis yatan var. Peki mahpus yatanlar hangi sebeplerle neden buraya/cezaevine düşmekteler, ne olacak bunların hali diye soruyor ve sorguluyorum. Siz okuyucularımın istifadesine/faydalanmasına sunmak üzere acizane teklif ve değerlendirmelerde bulunacağım.

Kısa vadede Cezaevlerinin

boşaltılması/azaltılması

Mevcut cezaevlerinin doluluğunu azaltmak/ boşaltmak lazım. Bunun için de, haksız ve adaletsiz olarak mahpusta/hapiste tutulan insanların salıverilmesi, tahliye edilmesi gerekir, bu kesim tutuklular kimler ya da kimlerden oluşuyor. Bazı misaller vereyim;

* Genç yaşta evlilik yapmış, resmi nikahı olup çocuklu olan Babalar, Adaletsiz düzen sonradan suç sayıp hapislere atılanlar, ivedilikle tahliye edilmelidirler.

* İstanbul Sözleşmesinin halen uygulamada kanuni uzantısı olan; Aileleri, çocukları perişan eden ve mahpusta olan çok sayıda insan var. Bunlara kader kurbanı denmektedir.

Avrupa uyum yasaları çerçevesinde feminist, eşitlikçi toplum ve cinsiyetsiz bir toplum oluşturma adına kurulmuş vesair dernekler, bu derneklerden biri de devletimizin çocuklarının yönetiminde olan  “KADEM”dir. Kader kurbanı olan, aslı astarı araştırılmadan, Kadının beyanı esas alınarak, iftiraya maruz kalan “KADEM” Kurbanı bu insanların tahliyesi/salıverilmesi gerekir.

* Boşanma sırasında ömür boyu nafaka ödemeye mecbur bırakılan ve nafaka ödememe sebebiyle hapse atılan Erkekler behamal tahliye edilmeli/serbest bırakılmalıdır.

* Ilımlı İslam, Siyonist projenin dini versiyonu olan Fetö yapılanması/oluşumundan; İbadet ve Ticaret kesimini oluşturan insanlar hallaç pamuğu gibi atılarak hapse tıkanan, İtirafçı olanların, iftiralarına maruz kalan, bir çoğunun duruşması bile yapılamamış, Mahkemeye çıkarılmamış, Akademisyen, öğretmen askeri öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan hapse atılan “FETÖ”cülerin dosyaları yeniden gözden geçirilerek, incelenerek, delil ve belgesi/kanıtı olmayanların haksız yere Ceza evlerinde mahpus olanlar derhal bırakılmalıdır.

* Ceza evlerinden, koronavirüs/pandemi döneminde izinli çıkarılan mahkumların dosyaları da incelenmeli, durumları gözden geçirilerek izinleri iptal edilip kesin kes tahliye edilmelidirler.

* Sosyal medya denilen, dijital/elektronik mecralardan yapılan inanç, fikir ve düşüncesini paylaşanlardan, Yazarı, çizeri, aydını, hocası, mollası, emeklisi, emekçisi velhasıl kelam tweet atan değil, içeriğini dolduran ve yazanlardan cezası kesinleşmiş veya kesinleşmemiş, hüküm giymemiş, duruşması/mahkemesi yapılmamış olanlar ile hüküm giymişlerin de dosyalarının incelenmesine müteakiben cezaevlerinden tahliye edilmelidir.

Cezaevlerine düşülmemesi, işlevsiz hale gelebilmesi için insanların hayatlarına taalluk eden her alanda Adil düzende adalet nasıl olacak ve nasıl sağlanacaktır. Nasip olursa bir sonraki makalemde yazacağım.

Büyükşehir Belediyesinin

Toplu Ulaşım Hizmetleri

Büyükşehir Belediyemiz, toplu ulaşımda; Bunca akaryakıta gelen zamlara rağmen tramvay ve otobüslerin yolcu taşıma ücretlerini düşük tutmaktadır. Akaryakıt zamları, taşıma maliyetini artırmış olması sebebiyle bütçeden karşılanmakta, tabiki bütçesi var ise. Bilindiği kadar ile belediyelerimiz borçlu, her halde başka hizmetlere zam yapmakla karşılayacaktır.

İnsanımızın/Konyalımızın ilk bakışta lehine olduğu görülmekte, ancak tıkış tıkış, labe leb/dolu dolu yolcu taşımakta, rahat ve huzur aramak ne mümkün? Bunun için teklifim; sadece sivil taşımada (1) bir TL artış yaparak hem piyasayı dengelemiş hem de yolcu taşıma yoğunluğu azaltmış olurlar.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Turan Aydın Arşivi