Oku!

İlk ayeti “Oku!” olan bir dinin ümmetiyiz. Bu tek kelime o kadar kıymetli ki üzerine sayfalarca yazılabilir. Çünkü insan okumaya başladıkça anlar hem kendini hem dünyayı. Kimi zaman kendi düşüncelerini okur kimi zaman karşıdakinin gözlerini. Kimi zaman ilmi konuları anlamak için okur kimi zaman anlaşılmak için. Bazen okuduğu ilahi bir kelam ona yolunu gösterir bazen de bir başkasının yazdığı küçük bir not. Hepsi kıymetli elbette ama en mühimi evreni okumak. Bütünün bir zerresi olduğunuzun farkında olmak. Bitip giden zamanın kıymetini bilip ince ince işlemek. Kendi hayatımızın bir kitap gibi önümüze döküleceği o günde her bir satırı özenle yazmış olmak. Bunun için de gayret ve emek vermek lazım elbette.

Benim okumaya da yazmaya da bakış açım tam olarak buralarda. Okumayı öğrenmeye başladığım zaman tabelaları nasıl bir bir okuyup anlayınca mutlu olduysam hâlâ yeni bir şey okuduğumda aynı heyecanı yaşarım. Ne nimettir ki okuduğumu içselleştirmişsem yakınlarımla paylaşmak isterim. Beni bu dinamikler bağlıyor hayata böyle daha da kıymet buluyor okumak ve yazmak. Üretmek kendine, çevrene, ülkene, ecdadına saygı duymak aslında diğer bir anlamda. Bu dünya üzerinden geçip giderken güzel izler bırakmak. Gayretim de azmim de yalnız buna.

Ve kitaplar, dünyaya başka gözlerle bakmamıza fırsat tanıyan en önemli araçlar. Her biri yeni bir pencere yeni bir ışık. Duygularımızı ifade etmemize yardımcı olan aynı zamanda onlara yoldaş olan arkadaşlarımız. Yazarla aramızda kurulan görünmez bir bağ, derin bir yakınlık. Yıllar önce yazılmış bir eseri okuduğumuzda aynı duyguları yaşayabiliyorsak demek ki insanlık olarak hep aynı şeylerle mücadele ediyoruz demek değil mi? Üzüntülerimiz, mutluluklarımız sadece isim değiştiriyor duygular baki. Biz bunlara ancak ve ancak okuyarak ulaşabiliyoruz.

Bu bağlamda şehrimiz için bir marka haline gelen Konya Kitap Günleri’nin her yaş grubuna hitap eden yayınları bir arada okurlara sunması ve yazar- okur buluşmalarıyla etkinliğe zenginlik kazandırılmasının oldukça kıymetli düşünüyorum.

Örnek aldığım birçok kalemle yeniden bu etkinlik içinde olmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Nasip edene hamdolsun.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi