Çevre ve Doğa Dersi Zorunlu Olsun

Çevre ve Doğa Dersi Zorunlu Olsun

Merhabalar Kıymetli Dostlarım,

Bugün sizlere yine son dönemde dikkatimi çeken bir konu hakkında önemli şeyler yazacağım. Hayatımızı doğada sürdürüyoruz ve sonunda da toprak olup adeta doğaya karışıp yok olacağız. Ancak doğanın sadece bizim için var olduğunu düşünüyorsak çok yanılıyoruz. Doğada diğer canlılar gibi bizde yaşıyoruz ve bizim haricimizde de on binlerce canlı yaşıyor.

Kuşundan köpeğine balığından kedisine kadar canlılarla bitkilerle aynı doğada yaşıyoruz. Bu doğayı temiz ve düzenli zarar vermeden kullanmak bizlerin bu hayattaki en büyük gayelerinden biri olması gerekiyor. Çünkü burada sadece kendimiz yaşamıyoruz ve bize ait değil. Hepimiz doğaya karışacağız doğaya karışmadan doğaya karışalım.

Çocuklarımız içinde doğ oldukça önemli. Onların doğayı sevmesi için doğa ile iç içe olmaları gerekiyor. Maalesef kentleri çok fazla beton, plaza ve AVM ile doldurduk. Doğayı katlettik ve çocuklarımızın yaşadıkları gerçek mekanları çimento, demir yığınlarına dönüştürdük.

Ormanlık alanları imara açtık ve kentleştirerek bu ülkeye büyük zararlar verdik. Ancak halen yaşadığımız yerde avuç içi kadar da olsa nefes alınacak alanlar kaldı. Çocuklarınıza doğayı gösterin. Onlara doğada nasıl yaşamaları gerektiklerini, canlılara zarar vermeden de yaşanabileceğini öğretin.

Bunun bir başka yolu da okulda eğitim. Nasıl ki matematik, Türkçe dersleri var ise Doğa ve Yaşam diyerek zorunlu bir derste olabilir. Bu ders zorunlu halde olmalı ki öğrenciler bu konuyu anlayabilsin. Şehirlerin coğrafik yapılarına göre de elbette uygulamalı gerçekleşmeli.

Çocuklar, ormanı, denizi görmeli ve buralarda nasıl davranmaları gerektiğini öğretmenleri tarafından ders almalılar belki o zaman ormanda ateş yakmayan, denize plastik bırakmayan yeni nesiller yetiştirebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi