Hayatta sağlıktan önemli başka bir şey yok

Hayatta sağlıktan önemli başka bir şey yok

Merhabalar kıymetli okurlarım. Bugün sizlere sağlık konusunda birkaç kelam etmek istiyorum. Sağlık gidine geriye hiçbir şey kalmıyor. Sizlere yakınen tanıklık ettiğim bir konuyu bugün anlatacağım.

Çok sevdiğim bir arkadaşımın annesi geçtiğimiz günlerde rahatsızlandı ve apar topar hastaneye kaldırıldı. Bağırsaklarından rahatsızdı ve hemen ameliyat edildi. Doktor ameliyat sonrasında bağırsaklarının büyük bölümünü aldıklarını söyledi ve o acı haberi de bizimle paylaştı. Aynen şöyle demişti. 'Bağırsaktan çıkan tümöre göre hanımefendi kanser ancak yüzde yüz emin olmak patoloji sonucuna göre tekrar konuşuruz'

Doktorlar elbette tecrübelerine göre konuşuyorlar ve haklı çıktı. Patoloji sonu elimize ulaştı ve 'kolon kanseri' teşhisi konuldu. 60'lı yaşlarının sonuna gelen teyzemiz için hayat artık biraz daha zor olacaktı.

Ancak olayın bir de geçmişi var. Teyzemiz hayatı boyunca doğru düzgün bir hastane kaydı yok. Hastanelerden hoşlanmayan ve gitmeyen, rahatsızlandığında bu durumun üzerinde durmayan birisi. Daha önce de bağırsaklarından rahatsızdı. Hatta bu konu için aile hekimine ilaç yazdırmaya gittiğinde ise doktor bey kendisine 'teyze ben sana şimdi yazmayım sen detaylı bi muayene ol' cümlesini duymuş. Bu olay 4-5 yıl önce yaşanıyor.

Parçaları birleştirelim.. Eğer o gün teyzemiz bu rahatsızlığından dolayı hastaneye gitmiş ve detaylı bir muayene yaptırmış olsaydı belki de çok bu sorunu tedavi olarak aşacaktı. Erken tedavi ve erken teşhis çok önemli. Özellikle de böylesi zor ve büyük hastalıklarda.

Sizlere tavsiyem 'aman ya ne olacak demeyin' mutlaka ama mutlaka rahatsızlandığınız zaman hastaneye gidin. Erken teşhis, hayat kurtarır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi