Yılmaz Sandıkcı

Yılmaz Sandıkcı

Kurban Bayramı ve Takva

Ecdadımızdan öğrendiğimiz üzere, hiç kimsenin inancına ve bayramına laf edecek değiliz ancak Kurban Bayramımıza dil uzatanlara kısa bir cevap vermek isteriz.

*

Cevabı verirken kendimize de bakmalı ve “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. O’na ancak sizin takvanız ulaşır. …” bilgisini veren Hac Suresi, 37. Ayetini hatırlamalıyız.

*

Ülkemizin çevresi toz, duman, kan ve bataklık.

Bir de üstüne Müslüman’a ve Türk’e düşmanlık.

Ne var bunda, düşmanın varlık sebebi düşmanlık.

Aslında düşmana fırsat veren bizde değil mi ahmaklık?

*

Kurban Bayramımızı hayvan katliamı gibi göstermeye çalışanlar kim?

Kurbanlıklara ve çevreye kötü davranıp, rezil manzaralara sebep olarak bunlara fırsat verenler kim?

Değil mi, insan olmadan Müslüman olunacağını zannetme hastalığına tutulan, cahil veya beceriksiz bazı kardeşlerimiz?

*

Umarız ki Müslümanlar, bu Kurban Bayramında neyi, niçin yaptığını idrak ederek, şekil için değil mana için yaparlar ve bilinçli olurlar. Zira bilinç olmadan bilmek işe yaramıyor! İnsan olmadan Müslüman olunacağını zannedenler ise “…zannın çoğu günahtır…”, “…zan ile hareket etmeyin…” gibi uyarıları veren ayet ve hadisleri anlamıyor. Çünkü dinini bilinç ile değil şekil ve görüntü ile yaşıyor bunlar.

*

Oysa bilinç düzeyi ile takva arasında güçlü bir bağ kuruluyor… İşte kestiğiniz kurbanların eti, kanı değil Allah’a bu bilinç ile oluşan takvanız ulaşıyor. Bilinçsiz takva olmuyor.

*

Bence bizdeki bilinçsiz davranışlar yüzünden, her yılın sonunda Noel kutlamak için çam ağaçlarını kesip, doğa katliamı yapanlar ya da ağaç kesmek yerine, plastik, sahte çam ağacı kullanıp çevreye zarar verenler bizim Kurban Bayramımıza dil uzatıyor iyi mi?

*

İnsani gelişimlerini tamamlamış olsalar önce kendilerine bakarlar, sonra karşı tarafı daha iyi anlarlar. Her iki taraf için de geçerli bu laflar.

*

Geçen Noel için kaç milyon çam ağacı kesildi? Bunlar birkaç hafta sonra çöp oldu. Plastik sahte çam ağaçları görünürde geri dönüşüme gitse de görünmez yerlerde tam bir çevre felaketine sebep oldu…

*

Ama Kurban öyle mi?

*

Kurban etleri, insanların temel gıdalarından birisi olarak fakirlere ve gurebaya ulaşacak, yüzlerde gülümseme olacak. Derisinden kemiğine, boynuzundan tırnağına sanayi için hammadde olacak… Ama asla çöp olmayacak!

*

Kurban Bayramının, bir et bayramına dönüşmemesi için bilinç sahibi, eşref-i mahlûkat seviyesine ulaşan Müslüman kardeşlerimize büyük görevler düşüyor bu konuda.

*

Önce kendi bataklığımızı kurutacak tohumları ekmek üzere manayı anlamadan, görüntü ve söylenti üzerine bencil ve seviyesiz tartışmalar yerine birlik ve huzura vesile olacak şekilde bilinçlenmemiz için dua ediyor, dünya hâkimiyetinde Müslümanların başarıya kavuşmasına vesile olacak nice bayramlara ulaşmayı diliyorum. Kurban Bayramımız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yılmaz Sandıkcı Arşivi