Dövme yaptırmak son dönemde neden popüler oldu

Dövme yaptırmak son dönemde neden popüler oldu

Merhabalar kıymetli dostlarım,

Bugün yine toplumsal bir konu hakkında sizlerin karşınızdayım. Son dönemde sokakta, caddede sizlerin de dikkatini çekmiştir belki dövmeli insan sayısında ciddi bir artış var. Kızlarımız erkeklerimiz bu şekilde vücutlarına bir mürekkep diyelim artık bununla resimler çizdiriyor, amblemler yaptırıyorlar.

Dövmenin tarihinin çok eskilere Eski Mısır'a dayandığı söylenir ancak konumuz döve tarihi değil. Gençlerimizin son dönemde özellikle sosyal medyadan ve çeşitli dizi-film platformlarından izledikleri yüzünden bu dövme hevesine kapıldıklarını düşünüyorum. Geçmiş yıllarda bu kadar çok yok. Son yıllarda neredeyse her mahalle de bir dövmeci dükkanı görmek mümkün.

Dövme biliyorsunuz bizim dinimizce de yasaklanmıştır. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 120 [2125]).

Bunun dışında dövmenin sağlık açısından da çeşitli sorunlar getirdiği dile getiriliyor.

İsveç'teki Lund Üniversitesinde araştırmacılar, İsveç'te 2007-2017 yıllarında lenf kanseri tanısı konulan 20 ila 60 yaşlarındaki 11 bin 905 kişinin verilerinden yararlanarak, dövme yaptırmanın kanserle bağlantısını inceledi. Araştırmacılar, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin, yaptırmayanlara göre yüzde 21 daha fazla olduğunu tespit etti. Dövme yapımında kullanılan mürekkebin kanserojen kimyasallar içerdiğini belirten araştırmacılar, bu kimyasalların dövme yapım işleminde cilt bariyerini delerek vücuda girdiğini ve kansere yakalanma riskini artırdığını bildirdi.

Sizlerde çocuklarınızı ya da ailenizdeki gençleri bu noktada bilinçlendirin ve bilgilendirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi